![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Skąd: Legnionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.jak wyswietlic liczbe plikow w katalogu ?
2. jak wyswietlic losowo katalog ktorego nazwy sa podane w tablicy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. [php:1:686e5b3de8]<?php
if(!($dp = opendir($default_dir))) die("Nie mogę otworzyć $default_dir."); while($file = readdir($dp)) { if($file != '.' && $file != '..') $katalog[]=$file; } $liczba=count($katalog); echo "Liczba plików: $liczba</br>"; closedir($dp); ?>[/php:1:686e5b3de8] 2. Drugiego pytania nie rozumiem.. "katalog ktorego nazwy sa podane w tablicy " Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Skąd: Legnionowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o wyswietlenie losowej nazwy katalogu nazwy beda podane np:
katalog1,katalog2,katalog3 i chce wyswietlic ktoras nazwe losowo.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:881a7fb4e4]<?php
//inicjalizuję tablicę z listą katalogów $lista_kat=array("katalog1","katalog2","katalog3","katalog4","katalog5","katalog6"); //liczę ile elementów zawiera tablica $liczba_kat=count($lista_kat); //wybieram losową liczbę z przedziału od zera (bo w tablicy rekordy są //numerowane od zera) do łącznej liczby rekordów $los=rand(0,$liczba_kat); //wyświetlam rekord tablicy $lista_kat o wylosowanym numerze echo $lista_kat[$los]; ?>[/php:1:881a7fb4e4]Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
nie do konca o to mi chodzilo to co zrobiles jest ok ale ja chce by wyswietlalo losowy katalog z
[php:1:ed3ad6c8ab]<?php $lista_kat=array("okna","osy","psy") ?>[/php:1:ed3ad6c8ab] te liczby zle zrozumiales to byl pryzklad nazw katalogow... |
|
|
![]()
|
|
Hmm.. ale tamten skrypt wyświetli nazwę katalogu nawet gdy to nie będzie katalog1, katalog2 etc.- wystarczy, że podstawisz inne nazwy i będzie działało.. Tak jak napisałem- losowana nie jest nazwa katalogu tylko numer rekordu tabeli, w której te nazwy się znajdują.
Chyba, że chcesz wyświetlić nie nazwę katalogu tylko jego zawartość. Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
Fakt dziala
![]() |
|
|
![]()
|
|
W takim samym skrypcie jak ten, który podałem? U mnie działa ok- zobacz tutaj. A jeśli coś zmieniałeś- pokaż treść skryptu, żebym mógł zobaczyć czemu coś szwankuje.
Ew. (bo może o to Ci chodzi) możliwe jest by skrypt pobierał listę katalogów, które znajdują się w tym samym katalogu co skrypt. Można wyświetlić listę plików.. php daje tu sporo możliwości. Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
scrypt jest taki sam hmmm nio i ten twoj tez co jakis czas wyswietla nic w ostatniej zniennej
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam- moja wina- w tablicy, która ma 6 rekordów ostatni z nich ma numer 5 a nie 6 (sam napisałem o tym, że zapisywane są od zera w komentarzu a zapomniałem o tym w skrypcie) więc numer rekordu nalezy losować z przedziału od 0 do 5, a nie 6. Słowem- należy $los=rand(0,$liczba_kat); zamienić na $los=rand(0,$liczba_kat-1);. Przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam Bartek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja polecam zaznajomienie się z funkcją [manual:d33f0c2960]array_rand[/manual:d33f0c2960]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 07:38 |