![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Skąd: Zgorzelec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Takie oto coś sobie wymodziłem:
I moje pytania brzmią: 1. Czy lepsze jest:
czy może lepiej:
2. Czy tak prosty download nie ma jakiś "ukrytych dziurek" ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdr. KaO |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat czy może lepiej: No skoro masz wczytany plik do pamięci, to po co jeszcze FS męczyć...? Ale z drugiej strony, strlen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to jedna z najwolniejszych funkcji. Musiałbyś zrobić jakiś benchmark, aby sprawdzić.
A nie wystarczy sprawdzić, czy zmienna == false" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...? Przeczytaj nieco wyżej, co napisałem. Cytat 2. Czy tak prosty download nie ma jakiś "ukrytych dziurek" ? Z tego, co widzę, to nie. Ale czy nie lepiej byłoby obarczyć tym zadaniem mod_rewrite...? Nie masz żadnego zliczania, to po co tracić pamięć i czas? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz cały plik do zmiennej i wysyłasz do przeglądarki - nie wydaje mi się to dobre, nie lepiej wysyłać plik linia po linii albo po kęsku, np. po 50 kb?
- wykona się minimalnie wolniej, za to nie obciążysz w ogóle pamięci. Potem ciągłe prośby o zwiekszenie memory_limit, jak wrzucacie do zmiennych całe pliki. Ja bym Ci jeszcze radził sprawdzić, czy działa ok w Internet Exploderze 6.0+ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2004 Skąd: Zgorzelec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Lekko zmodyfikowałem/poprawiłem (po uwagach Waszych) i nic więcej nie będę modyfikował, bo nic nie jest doskonałe i zawsze będzie jakaś uwaga ![]() ![]() Na pewno cyka na FF 3.0.10 oraz IE 7.0.6 ![]()
Wiem że można by i zrobić po kawałku wysyłanie i można by do tego też dodać po przerwanym downloadzie kontynuację (skrypcik), jest wiele opcji i z kawałka kodu się zaraz zrobi skrypt z użytkownikami i z bazą danych i licznikiem ściągania itp itd... ale tego na razie nie potrzeba .. ma być proste i wydajne ... może lekko obciąża serwer (myślę, że nie aż tak bo pliki jakie będą pobierane to maks 40 kB), ale cóż, zawsze jest jakaś słaba strona (wiem, że staramy się Tu aby tych stron nie było) ![]() Pozdr. KaO Dziękuję za rady/uwagi Witam ponownie Troszkę mi to wierciło w głowie dziurkę z tym wysyłaniem step by step. W razie W zmodyfikowałem kod:
I teraz moje pytania? 1. Co z plikiem jak będzie np. 10 mb i na raz (czysto teoretycznie) 10 osób będzie chciało go pobrać? Nie będzie problemu z odczytem przez to że jest step by step? 2. Czy tu nie ma "dziurek" jakiś ?>: Pozdr. KaO Ps. Czekam na jakiś "odzew" ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:55 |