![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej,
jak zrobić by po kliknięciu "zaloguj" w formularzu przeniosło mnie do określonej zakładki (np. do prawej części strony, bo poki co otwiera mi nową stronę). Oto kawałki kodu: formularz.php Kod <form action="logowanie.php" method="post"> <table> <tr><td>Login: </td><td><input type="text" name="login" size="15"></td></tr> <tr><td>Haslo: </td><td><input type="password" name="haslo" size="15"></td></tr> <tr><td><input type="submit" name="Submit" value="Zaloguj"></td></tr> </table> </form> logowanie.php Kod <?php session_start(); include("dane.php"); $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE login='$login' AND haslo='$haslo'"); $result = mysql_fetch_array($zapytanie); if(mysql_num_rows($zapytanie) != 0) { $_SESSION['logowanie'] = $_POST['login']; if(isset($_SESSION['logowanie'])) { ?> Tresc stronyTresc stronyTresc stronyTresc stronyTresc stronyTresc stronyTresc stronyTresc strony <?php } else { echo 'Tylko dla zalogowanych'; } exit(); } else { echo 'Nie mozesz widzieć strony bo nie jestes zalogowany'; } ?> i chciałbym zeby ta treść strony, wyswietlała się w prawym divie (prawa część strony). Jak to zrobić? w przypadku zwykłych linków wiem że robi się tak: Kod <a href="index.php?id=dodaj_opis">Dodaj opis</a> i teraz w divie, w którym chcemy aby pojawiła się treść wpisujemy: Kod if($_GET['id']=="dodaj_opis"){ include("dodaj_opis.php"); } a jaki sposób jest na formularze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś jest nie tak z Twoim problemem. Co rozumiesz przez "zakładki"?
Cytat w przypadku zwykłych linków wiem że robi się tak: - to jest dla mnie niezrozumiałe, co się tak robi? Jeżeli chodzi Ci tylko o warunkowe wyświetlenie formularza, to dlaczego nie spróbujesz tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 372 Pomógł: 2 Dołączył: 10.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to by formularz wyświetlił się we wlaściwym miejscu na stronie.
Mam strone opartą na divy typu: Kod <div id="glowna"> <div id="naglowek"> </div> <div id="lewa"> </div> <div id="prawa" </div> </div> Mój formularz logowania położony jest w divie "lewa" i chciałbym aby po naciśnięciu "zaloguj" w tym formularzu, przenoisło mnie do diva "prawa" i wyświetliło napis "jestes zalogowany" i dalszą treść strony. nie wiem konkretnie gdzie to ustawić ponieważ jest to formularz i jedyny link, który mam to odniesienie na początku formularza w postaci: Kod <form action="logowanie.php" method="post"> Liczę, że teraz troszkę czytelniej to napisałem i ktoś znajdzie siłę by pomóc:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat przenoisło mnie do diva "prawa" Nie może Cię "przenieść do diva", wydaje mi się, że coś jest nie tak z Twoim rozumieniem działania PHP. Parametr action="logowanie.php" oznacza, że dane z formularza zostaną wysłane do pliku logowanie.php. Jeżeli chcesz z tego pliku wrócić spowrotem na jakąś podstronę, możesz zastosować np. header("Location: poprzednia.php"); albo możesz też dane z formularza wysłać do tej samej strony gdzie jesteś action="" i sprawdzić dane logowania funkcją - wtedy pozostaniesz ciągle na tej samej podstronie. A komunikat w divie możesz wyświetlić po prostu za pomocą ifa kiedy i jak chcesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:51 |