![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select * from profile join profile_extended WHERE `has_photo`='y' and `prowadze__dla_firm_` = '8'
Celem zapytania jest porównanie tabel i wyświetlenie wyników które spełniają kryteria: w tabeli profile_extended prowadze__dla_firm_='8' w tabeli profile has_photo='y' w obu tabelach jest profile_id, które sobie odpowiada Przy czym najpierw powinien sprawdzić tabelę profile_extended. select * from profile, profile_extended where profile_id=profile_id and `has_photo`='y' and `prowadze__dla_firm_` = '8' daj wynik taki: #1052 - Column 'profile_id' in where clause is ambiguous Ten post edytował vorren 1.06.2009, 14:17:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował maly_swd 1.06.2009, 15:45:43 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję, bardzo - działa.
Mam jeszcze tylko jedną prośbę, możesz wytłumaczyć jak młotkowi co zrobiłeś i dlaczego?? Nie będę więcej głowy zawracał, jeśli zrozumiem co użyłem. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select * from profile p - wybieramy wszystkie rekordy... tabela profile dostaje alisa P (aby pozniej przy odwolywaniu bylo wiadomo o ktora tabele Ci chodzi)
join profile_extended pe on p.profile_id=pe.profile_id - Join - dolacza tabele profile_extended i daje jej alisas PE, ON podaje zaleznosc w laczeniu jakich kolum dotyczy, Ty chciales łączyc po profile_id, aby system wiedzial o jakie kolumny z jakich tabel Ci chodzi podajesz alias.nazwa - czyli p.profile_id (profile_id z tabeli profile) oraz pe.profile_id (profile_id z tabeli extended) WHERE p.has_photo='y' and pe.prowadze__dla_firm_ = 8 - a tu dodatkowe warunki jakie maja byc spelnione mam nadzieje ze dobrze to opisalem -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A kurs SQL przeczytany?
![]() Bo chyba nie bardzo, nie? Po join masz wskazanie, które kolumny zawierają wartości wzajemnie wiążące rekordy. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
erix, nie - nie przeczytany. Chyba jestem na to za stary. Nie umiem czytać tych książek. Chyba po prostu brakuje mi wśród znajomych osób, z którymi mógłbym o tym porozmawiać. Jakoś w praktyce, pytając żywego człowieka (choćby przez forum) szybciej się uczę i czasem nawet zrozumiem. Wybacz
![]() maly_swd - dziękuję pięknie - działa... Ten post edytował vorren 2.06.2009, 14:03:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:29 |