![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Patrzylem w archiwum o sortowaniu, ale ja mam jakis inny dziwny przypadek ktorego nie moge znalesc ani w dokumentacji ani na forum - chyba ze zle rozumuje to wszystko albo zle robie ![]() Sprawa ma sie tak ze mam tablice: $tabl1[$zmienna] = array($str1,$str2,$str3,...,$str9); chodzi mi oto aby tak posortowac $tabl1 wedlug $str2. potrzebne mi to do wyszukiwarki, chyba ze wogole zle sie za to zabralem i sa inne wyjscia? Robie to w skrocie tak: $tablica_generowana[$rekordow] = array ($rekordow,$sq_nazwa,$sq_ulica,$sq_kod_poczt,$sq_miasto,$sq_telefon,$sq_fax,$sq_ mail,$sq_www,$sq_kategoria); $rekordow - to jest numer wiersza wyciagane z my_sqla. reszta chyba wiadomo potem wyswietlam: echo "Rezultat szukania wyrazenia: '<b>$ciag</b>' w kategorii '<b>$show_kat</b>'. Znaleziono firm: <b>$rekordow</b>.<p><hr color=red size=1>"; for ($i=1;$i<=$rekordow;$i++) { $temp = $tablica_generowana[$i]; [...] } I chce aby firmy byly wyswietlane w porzadku alfabetycznym, czyli musza byc sortowane wedlug $sq_nazwa ;/ a reszta nie moze ulec zmianie, $sq_ulica musi razem wedrowac w inne miejsce tam gdzie jest ten sam $sq_nazwa ![]() z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam wszystkich PHPowcow ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[manual:3fff135b40]array_multisort[/manual:3fff135b40] <-- zobacz w dopiskach użytkowników
-------------------- pozdrawiam bamboos
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~ronek/log/jedyne.wma |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro dane sa pobierane z bazy to moze od razu w SQLu ORDER BY nazwa
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj odpowiedniego zapytania MySQL, dostaniesz dane odrazu posortowane. Link do manuala na dole stron
![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no tak to niestety tez wiem jezeli mialbym tylko order by, ale mam taki problem ze ja wywoluje to przez szukanie! czyli musze?
![]() select * from sprzedaz where LOWER(nazwa) LIKE LOWER('%$ciag%')"; wiec jak mam tutaj dopisac jeszcze order by? mozna wogole jakos? z gory dzieki ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na koncu spokojnie mozesz dodac ORDER BY nazwa
jeszcze jedna uwaga (ale nie jestem pewien do konca): jesli uzywasz pola typu TEXT to nie musisz stosowac lower |
|
|
![]()
|
|
jestescie wspaniali
![]() ![]() ![]() jeszcze raz dziekuje pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:58 |