![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem zrobić stronę, która po wciśnięciu jakiegoś linka z menu wczyta jakiś dokument bez przeładowania całego dokumentu. Użyłem w tym celu AJAX'a, lecz nie mam pojęciu czemu skrypt, który napisałem nie działa:
Dokument, który ma się wczytać to:
Proszę o pomoc. Ten post edytował Zyggmunt 30.05.2009, 21:45:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio dla kogoś z forum napisałem
http://skowronline.pl/j/b.php zobacz w źródło i sobie skopiuj jak będzie Ci pasować. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 28.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi raczej o to aby się nauczyć po części AJAX'a, dlatego pytam co jest źle w kodzie, który sam napisałem, ponieważ nie mam pojęcia dlaczego to nie działa.
P.s. A może trzeba zaimplementować bibliotekę ajax.js ? Nie wiem już w końcu jak to jest. Ten post edytował Zyggmunt 30.05.2009, 22:18:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście polecam bibliotekę AdvAjax
![]() tą samą której użył poprzednik w swoim przykładzie -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a) po co chcesz tak zrobić? Rozwiązanie to ma same wady - zalet nie widzę...
b ) Jak już chcesz się nauczyć AJAX-a to: http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html c) IMO jak Ajax będzie Ci potrzebny tylko w tym wypadku nie używaj biblioteki ![]() Ten post edytował kamil4u 1.06.2009, 14:39:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyższość korzystania z bibliotek jest taka że odchodzi Ci testowanie swojego kodu w rożnych przeglądarkach ktoś już zadbało to.
A biblioteka advAJAX jest na tyle lekka że nie obciąży działania aplikacji nie to co jQuery lub inne. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wyższość korzystania z bibliotek jest taka że odchodzi Ci testowanie swojego kodu w rożnych przeglądarkach ktoś już zadbało to. Tak, ale kod jest dłuższy i wolniejszy(wykonywanie operacji, które w wielu przypadkach są niepotrzebne) (oczywiście jak ktoś umie już dobrze programować, dla początkujących to też dobra nauka A biblioteka advAJAX jest na tyle lekka że nie obciąży działania aplikacji nie to co jQuery lub inne. ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Roumiem, ale tak właściwie to co jest źle w tym przykładzie ? Czemu całość nie działa ?
|
|
|
![]()
|
|
Dałem Ci kurs - przeczytaj go
![]() Kod if (r = getXMLHttpRequest()) { Nie ma czegoś takiego jak getXMLHttpRequest() - a jak jest to nie w FF - dalej nie sprawdzałem ![]() Naucz się debugować: - powstawiaj alerty i sprawdzaj, który się nie wyświetla (pomiędzy 2 alertami(ostatnim wyświetlonym, a niewyświetlonym) najprawdopodobniej jest błąd) - korzystaj z konsoli błędów Aha Twój kod nie będzie działał pod IE - przeczytaj kurs Ten post edytował kamil4u 1.06.2009, 16:52:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Witam. Mam skrypt:
Wszystko działa poprawnie, lecz po kliknięciu przycisku cała strona przerzucana jest na początek. Co zrobić aby została w miejscu ? Próbowałem sposobu z tablicami i również ten sam efekt. Możliwe jest też ukrywanie warstw, ale niezbyt mi się to podoba, ponieważ cały czas musi się wczytywać cała strona z każdą warstwą. P.s. poza tym w Validatorze wyskakuje błąd o następującej treści: document type does not allow element "img" here …ie' src='pliki/images/loading.gif' />"; The element named above was found in a context where it is not allowed. This could mean that you have incorrectly nested elements -- such as a "style" element in the "body" section instead of inside "head" -- or two elements that overlap (which is not allowed). One common cause for this error is the use of XHTML syntax in HTML documents. Due to HTML's rules of implicitly closed elements, this error can create cascading effects. For instance, using XHTML's "self-closing" tags for "meta" and "link" in the "head" section of a HTML document may cause the parser to infer the end of the "head" section and the beginning of the "body" section (where "link" and "meta" are not allowed; hence the reported error). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.07.2025 - 21:13 |