![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele:
ankieta (id, pytanie) odpowiedzi (id, idAnkieta, Odpowiedź) Czy da się jakoś wyciągnąć jednym zapytaniem pytanie i odpowiedzi znając id ankiety? Można to zrobić wyciągają wszystkie opowiedzi dla idAnkiety i joinem połączyć z ankietą, ale wtedy każdy wiersz będzie miał pytanie. Da się to zrobić poprawniej? Podobny problem mam z postami na forum. Wyciągam sobie wszystkie posty, dodatkowo każdy post może zostać pochwalony. O ile wyciągnięcie ilości pochwał dla danego postu nie sprawia mi trudności (count()), to wyciągnięcie postów i osób dla każdej wiadomości, które ją pochwaliły pochwaliły, sprawia mi problem. -------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się jakoś wyciągnąć jednym zapytaniem pytanie i odpowiedzi znając id ankiety? Można to zrobić wyciągają wszystkie opowiedzi dla idAnkiety i joinem połączyć z ankietą, ale wtedy każdy wiersz będzie miał pytanie. Da się to zrobić poprawniej? a co w tym niepoprawnego? w alternatywie masz UNION i oddzielne zapytania -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niechodzi że nie poprawnie. Pytam się czy da się może lepiej. A co z drugim problemem?
-------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie tez join tylko na wiekszej liczbie tabel
bez ich budowy ciezko powiedziec jak bedzie wygladal -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W uproszczeniu:
Posts (idPost ...), Users (idUser , idCountry...), Countries (idCountry ...) Reputations (idPost, idUser) Aktualnie mam takie zapytanie
I zwraca ono posty z danego tematu, punkty reputacji dla danego postu, z userami i krajami z jakich pochodzą. Chcę żeby dodatkowo można było wyciągnąć loginy osób które dały punkty reputacji za wiadomość. -------------------- ZF developer
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie neguje innych rozwiązań, ale ja spróbowałbym dość prostym i sprawdzonym już przeze mnie sposobem:
Ten post edytował DK.log 28.05.2009, 23:49:00 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się jakoś wyciągnąć jednym zapytaniem pytanie i odpowiedzi znając id ankiety? Można to zrobić wyciągają wszystkie opowiedzi dla idAnkiety i joinem połączyć z ankietą, ale wtedy każdy wiersz będzie miał pytanie. Da się to zrobić poprawniej? Tak jest właśnie poprawnie, a jeżeli chcesz to rozdzielić to jak najbardziej poprawnie będzie zastosowanie dwóch zapytań. Czemu się przed tym bronisz? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chodzi oto, żeby uzyskać jak najbardziej optymalne i wygodne rozwiązanie. Skoro piszecie, że dobrze myślę, to jest ok. Męczy mnie jeszcze ta reputacja...
-------------------- ZF developer
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:41 |