![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Szukałem długo w internecie (przyznaje, że na samym forum nie za bardzo) i nie mogłem znaleźć więc z desperacji proszę Was o pomoc. Mam małą, skromną stronkę w PHP/XML na której jest mnóstwo drobnych informacji. Aktualizację muszę robić przynajmniej 2 razy dziennie a nie chce mi się na każdej stronie zmieniać danych i szukać ich w kodzie. W związku z tym stworzyłem sobie plik dane.php który zawiera na przykład: <? $a = 2; $b = "TAK"; $x = "435"; .... ?> I teraz chciał bym, żeby każda strona automatycznie przy wczytywaniu pobierała odpowiednie dane. Próbowałem się jakoś nauczyć PHP na tyle żeby to zrobić i wyszło mi tak: (część pliku która ma pobrać i wyświetlić dane): <? <form action="dane.php" method="get"> echo $a; </form> ?> Niestety nie działa ![]() Plik z danymi jest oczywiście zapisany jako .php, plik który zawiera wyświetlanie także jest .php. Pliki testuje u mnie na kompie - posiadam Krasnala i krasnal działa. Błąd jaki wywala to: Parse error: parse error in c:\usr\apache\httpd\html\main\wyswietl.php on line 2 Dane są wyświetlane w postaci tabeli i konkretna cześc kodu php jest tylko w jednej komórce (nie wiem czy to istotne). Proszę o pomoc ![]() W razie czego podaję kontakt: e-mail: fuss77@gmail.com gg: 9048840 //edit: dane może pobierać z pliku .txt, .htm/l lub jakiegokolwiek innego zamiast php może być też używany .htm/l byle by działało ![]() Z góry bardzo dziękuję. //DOWN: a form action to nie jest to? ;/ Ten post edytował fuss77 28.05.2009, 10:30:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
a gdzie include pliku z zmiennymi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 32 Dołączył: 24.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj trochę dokumentację, chociaż podstawową składnię: http://pl2.php.net/manual/pl/language.basi...tax.phpmode.php Ten post edytował deirathe 28.05.2009, 10:44:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie podziękowania dla obu użytkowników
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 1 Dołączył: 28.05.2009 Skąd: Szczecin / Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mowisz ze korzystasz z plikow XML, moze lepiej w nich przechowywac informacje a potem pobieraz poprzez php?
taki skromny przyklad: plik.xml
plik.phtml
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:46 |