![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, nie wiem czy bede w stanie to dobrze wytlumaczyc ale mam nadzieje.
Mam zapytanie do bazy z paroma JOINAMI
w jego wyniku powstaje [/html] itd. W tablicy dane sa pomieszane np id z Usera mimo, ze id maja wszystkie tabele, user_id z czegostam itd. I tutaj pytanie - czy da sie baze odpytac tak aby kazda tabela wystepujaca w tym zapytaniu byla poczatkiem tablicy tzn. np zeby w wyniku bylo: etc? Chodzi mi o to, ze do danych ciezko jest sie dobrac gdy sa takie wymieszane. Pracuje troche z CAKE PHP i tam dane do widoku zwracane sa w postaci tablicy wlasnie w takiej postaci - kazda tabela/model ma swoj "przedrostek" w tablicy. Czy da sie to zrobic? Dziekuje z gory za pomoc Pozdrawiam, konrad Nikt nie potrafi pomoc, czy tak to zawinalem ze niezrozumiale jest? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nikt nie potrafi pomoc, czy tak to zawinalem ze niezrozumiale jest? daj strukturę tabel |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
group_concat ... pewnie o to Ci chodzi..
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/gro...on_group-concat Ten post edytował maly_swd 28.05.2009, 21:19:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, ale nie dostalem maila z informacja o pierwszej odpowiedzi.
Wyglada to tak (od wczoraj troche zmienilem): Users - id - thumb - username itd Courses - id - user_id - learners - title - desc itd courses_users - id - course_id - user_id - teacher_id itd Calosc zapytanie i poszczegolne kolumny nie sa tak istotne jak to aby w wyniku zapytania powstala tablica wygladajaca np tak: array([0]=> array([User]=>array([id]=>1, [username]=>3 itd)), array([Course]=>array([id]=>2, [title]='nico' itd)), array(['coursesUsers]=>array([user_id]=>2, [id]=>5))) [1]=> array([User]=> itd Fajnie by tez bylo (jak juz taka "wish list" ukladam) aby jezeli np. jeden uzytkownik uczestniczy w paru kursach (wiemy to z tabeli coursesUsers - user_id, course_id) to w ramach $zmienna[0] bylo [User] a potem [Course][1], [Course][2] i tam tytuly itd. Wiem, ze wszystko to da sie zrobic robiac zapytanie, przelatujac petla, pytajac kolejny raz itd itd itd ale jako, ze tak robilem cale zycie to chcialbym sprobowac inaczej a chyba sie ta bo np. w wyniku zapytac cakePHP powstaje taki ladny array zebrany. Dziekuje za pomoc i przepraszam za meczenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Konrad |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:52 |