![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Mam mały problem... a w zasadzie to spory bo blokuje mi on dalszą część projektu :/ Nie bardzo znam się na bazach i nie potrafie sobie z tym poradzić ani znaleźć jakiejś odpowiedzi :/ A mianowicie... może najpierw tak... mam takie tabelki: WYKONAWCY id_wykonawcy SERIAL nazwa_wykonawcy TEXT ALBUMY id_albumu SERIAL tytul TEXT rok_wydania INT ilosc_utworow INT id_wykonawcy INTEGER I mam teraz stronkę na której chce edytować jakieś tam dane dotyczące tych tabel. Z formularza, do pliku.php przesyłany jest id_albumu. Czy istnieje jakiś sposób na to aby na jego podstawie wyciągnąć jakoś pole nazwa_wykonawcy?? Jeśli tak to jak powinno wyglądać takie zapytanie?? Bo gdyby w tabeli WYKONAWCY było pole id_albumu to problemu by nie było ![]() Bardzo proszę o jakąś podpowiedź |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czy jakikolwiek kurs SQL czytałeś...? Bo to są podstawy: JOIN.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... całkowicie nic nie czytałem tylko to co mi było potrzebne... no ale tego właśnie nie mogę nigdzie znaleźć :/ Albo nie wiem jak szukać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Albo nie wiem jak szukać Wpisz w google sql join... :X -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:48 |