Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]apostrof górny - nie zapisują się dane do bazy; wymuszenie wypełnienia niektórych pól
Ludek72

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Moje pojęcie o php jest praktycznie żadne. Skrypt został napisany przez osobę, która aktualnie nie może mi pomóc. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
Mam formularz zgłoszeniowy, który wysyła dane na mojego maila, maila osoby wpisującej, wrzuca dane do bazy, a część ich wyświetla na stronie. I to działa:).

Mam jednak 2 problemy
1. chcę wymusić, aby niektóre pola były obowiązkowe do wypełnienia np. imię i nazwisko telefon kontaktowy, email.
2. Jeśli przy wprowadzaniu danych, w któreś pole wpiszę apostrof górny „'”, to dane nie wpisują się do bazy, a co za tym idzie nie pokazują się na stronie. Maile idą bez problemów.
Wyświetla się przy tym następujący komunikat: (w pole adres1 wpisałam apostrof ')

Cytat(komunikat o błędzie)
„Dziękujemy za zgłoszenie na zawody. Przypominamy, iż termin wpłaty upływa 30-09-2009 r. Prosimy o przesłanie dowodu wpłaty na adres cavano@interia.pl.
Błšd wykonania zapytania - INSERT INTO lista_zawodnikow (imienazwisko1, adres1, kodpocztowy1, miasto1, oddzial1, nrlegitymacji1, dataurodz1, imienazwisko2, adres2, kodpocztowy2, miasto2, oddzial2, nrlegitymacji2, imiedomowe, imierodowodowe, rasa, dataurodzenia, plecpsa, pkr, nrrejestracjioddzialowej, nrksiazeczkipracy, klasawzrostu, poziomzaawansowania, dniuczestnictwa, nazwadruzyny, akceptacja, telkontaktowy, email) VALUES ('test', '\'', 'test', 'test', 'test', 'test', 'test', '', '', '', '', '', '', 'test', 'test', 'test', 'test', 'pies', 'test', 'test', 'test', '(L)Large', 'A0', 'sobota + niedziela', 'test', '', 'test', 'test')
- SQL logic error or missing database”

Kod formularza wrzuciłam tutaj, bo nie mieści się w poście.

Kod formularza

Działający formularz jest tutaj:

Formularz

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto łopatologicznie wytłumaczy blondynce, jak sobie poradzić z problemami.

Ten post edytował Ludek72 29.05.2009, 19:00:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:28