![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z pozycjonowaniem informacji w bazie. Struktura bazy: id int(11) Nie auto_increment nazwa text Nie pozycja int(11) Nie wszystko by bylo ok dodaje kolejny element z pozycja ostatnia ale pozniej schody pojawiaja sie przy przesuwaniu oczywiscie dodaje do pola pozycja +1 lub odejmuje -1 ale pod tym polem lub nad moze byc inna wartosc i nie dziala to zbyt dobrze ma ktos jakis pomysl? pozdrawiam i z gory thx. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
juz gdzies rozwiazywalem ten problem, Mozna to rozwiązać w ten sposób, że przed przesuwaniem, sprawdzasz czy miejsce gdzie chcesz to przesunac jest zajęte. Czyli jesli w gore to sprawdasz czy jest cos o wartości niższej(lub wyzszej, zaleznie jak sortujesz) jesli jest to, zamieniasz ja miejscami z ta co chcesz, czyli wyzszemu odejmujesz jeden (-1) a niższemu dodajesz jeden (+1), mozesz pozniej zrobic funkcje kontrolna czy nie pojawil sie blad i czy nie ma 2 takich samychpozycji w bazie.
Mam nadzieje ze w miare jasno rozwiazalem twoj problem. ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tez robilem ale myslalem ze da sie latwiej dzieki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 11:17 |