![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 4 Dołączył: 16.08.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam
Otrzymałem ostatnio pewne zadanie które podobno jest bardzo łatwe i da się wykonać tylko HTML'em. Osobiście takiego rozwiązania nie znalazłem i sięgłem po JS ale i tu mam pewne problemy. Otóż potrzebuje zrobić tabele dajmy z 2 komórkami w dwóch kolumanch I otóż po kliknięcu w jedną komórke ma się zmienić jej kolor na np. czarny ale po ponownym klknięcu ma być spowrotem biały. Z pojedyńczą zmianą na czarny nie mam problemu ale jak zrobić aby potem ponownie po kliknięcu był biały? Ten post edytował proton 27.05.2009, 16:39:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w JS odczytujesz kolor komórki, jeśli jest biały to robisz czarny, jeśli czarny to robisz biały
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod obj = twoja komórka (np document.getElementById('komórka'); ) obj.onclick = function(){ if(this.bgcolor=='white'){ this.bgcolor='black'; } else { this.bgcolor='white'; } } coś takiego. To pewnie nie działa ale użyj if. Ten post edytował bounty 27.05.2009, 16:54:39 -------------------- <?php
while($earth){ drop_bomb(); } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Z pojedyńczą zmianą na czarny nie mam problemu ale jak zrobić aby potem ponownie po kliknięcu był biały? Coś takiego: Kod var handle = document.getElementBy... handle.onclick = function(){ if(typeof(this.clicked)=='undefined'){ this.clicked = false; } if(!this.clicked){ this.style.background = '#000'; this.clicked = true; }else{ this.style.background = ''; this.clicked = false; } } Pisane z palca. Możesz jeszcze pomodzić z get/setAttribute, ale myślę, że to zadziała. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:45 |