Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Poszukiwana osoba znająca się na kartach chipowych
Kocurro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Jak w temacie - proszę o kontakt osoby, które znają się na kartach chipowych (plastikowe karty z chipem coś w stylu kart bankomatowych, telewizji satelitarnej itp), robiły coś z nimi i mogłyby podzielić się odrobiną wiedzy.

Sprawa jest dość pilna - utknąłem w martwym punkcie a czas goni.

Proszę osoby dobrej woli o kontakt ze mną poprzez PW.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odzew,
Łukasz Łuczak

ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 7)
pgrzelka

-----

Cytat
ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej

skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl)

--------------------
+Quote Post
.chudy.

-----

albo na elektrodzie poszukaj. elektroda.pl

--------------------
Warsztat#1 ::drum and bass:: Apache2.2 :: PHP 5.2 ::
+Quote Post
Speedy

-----

Cytat(pgrzelka @ 28.05.2009, 21:48:46 ) *
skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl)

Nikt nie potrafi pomóc, bo nawet nie wiadomo, o co chodzi. Autor tematu nie sprecyzował problemu.

--------------------
Sygnatura niezgodna z regulaminem.
+Quote Post
Kocurro

-----

Witam,

przepraszam, że dopiero teraz ale byłem trochę poza zasięgiem smile.gif

Ogólnie to poszukuję osoby, która zna się na takich kartach - interesują mnie karty pamięciowe i mikroprocesorowe. Potrzebuje ogólnej pomocy przy wyborze czytnika, kart a także przy pisaniu aplikacji. Niestety na google nie jestem w stanie znaleźć odpowiednio wartościowych informacji - to znaczy znajduję pewne informacje ale są one zbyt szczątkowe by na ich podstawie nauczyć się czegokolwiek.

Poszukiwana osoba chciałbym aby podpowiedziała, nakierowała, pomogła a może nawet zrobiła za mnie część pracy i zarobiła na tym. Nie ukrywam, że termin zaczyna mnie powoli gonić a ja jestem w lesie.

Na początek mam karty SLE 4442 i nie mogę znaleźć informacji jak napisać program, który by z tymi kartami działał bez problemu. Jest to karta pamięciowa, więc w grę wchodzi w zasadzie tylko zapis, odczyt danych, weryfikacja PIN'u, zmiana PIN'u oraz oczywiście rozpoznanie karty.

Znalazłem informacje, że da radę z tymi kartami skomunikować się za pomocą komend APDU - niestety nie potrafię znaleźć listy tych komend. Datasheet karty podaje tylko impulsy elektryczne jakie muszą iść na kartę gdyż karta sama z siebie APDU nie rozpoznaje (to czytnik bądź biblioteka winscard odpowiada za rozpoznanie APDU i translacje na te sygnały).

Dziękuję za adresy - o elektrodzie nie pomyślałem a faktycznie tam powinienem chyba zacząć.

Pozdrawiam,
Łukasz
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Poczytaj o OpenSC/OpenCT. To otwarte biblioteki, także w razie potrzeby możesz też poczytać źródła.

Pozdrawiam
+Quote Post
SirZooro

-----

Nie napisałeś na jakim systemie to ma chodzić. Jeżeli na Windows, to możesz użyć Smart Card API. Do szczęścia potrzebujesz tylko zainstalować sterowniki (powinieneś je mieć z czytnikiem), bo reszta obsługi jest już dostępna w systemie. Zacznij od tych dwóch linków:
Smart Card Concepts
Smart Card API

Ten post edytował SirZooro 1.06.2009, 10:51:50

--------------------
+Quote Post
Speedy

-----

Biorę udział w tworzeniu aplikacji, która korzysta ze zbliżeniowych kart chipowych, ale nie odpowiadam za tę część, która je wykorzystuje. Nie znam dokładnych szczegółów technicznych i nie wiem, czy Twoje zastosowanie będzie podobne, czy też inne. Wiem, że producent do kart dołączył czytniki podłączane przez USB. Na kartach są zapisane certyfikaty bezpieczeństwa, a na serwerze jest zainstalowana aplikacja, do której logowanie odbywa się po ssl-u z udziałem certyfikatu z karty, w związku z czym nie można zalogować się do systemu bez karty. Jak zdobędę jakieś bardziej konkretne informacje, to o nich też napiszę.

Ten post edytował Speedy 1.06.2009, 18:21:33

--------------------
Sygnatura niezgodna z regulaminem.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:55