![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak w temacie - proszę o kontakt osoby, które znają się na kartach chipowych (plastikowe karty z chipem coś w stylu kart bankomatowych, telewizji satelitarnej itp), robiły coś z nimi i mogłyby podzielić się odrobiną wiedzy. Sprawa jest dość pilna - utknąłem w martwym punkcie a czas goni. Proszę osoby dobrej woli o kontakt ze mną poprzez PW. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odzew, Łukasz Łuczak ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ps: nie chodzi mi o piracenie kart tv satelitarnej skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2003 Skąd: kosmosu? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo na elektrodzie poszukaj. elektroda.pl
-------------------- Warsztat#1 ::drum and bass:: Apache2.2 :: PHP 5.2 ::
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro tu nikt nie potrafi pomóc to może poszukaj na innym forum, na którym są ludzie którzy zarabiają na takich rzeczach (forum.dvhk.pl) Nikt nie potrafi pomóc, bo nawet nie wiadomo, o co chodzi. Autor tematu nie sprecyzował problemu. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przepraszam, że dopiero teraz ale byłem trochę poza zasięgiem ![]() Ogólnie to poszukuję osoby, która zna się na takich kartach - interesują mnie karty pamięciowe i mikroprocesorowe. Potrzebuje ogólnej pomocy przy wyborze czytnika, kart a także przy pisaniu aplikacji. Niestety na google nie jestem w stanie znaleźć odpowiednio wartościowych informacji - to znaczy znajduję pewne informacje ale są one zbyt szczątkowe by na ich podstawie nauczyć się czegokolwiek. Poszukiwana osoba chciałbym aby podpowiedziała, nakierowała, pomogła a może nawet zrobiła za mnie część pracy i zarobiła na tym. Nie ukrywam, że termin zaczyna mnie powoli gonić a ja jestem w lesie. Na początek mam karty SLE 4442 i nie mogę znaleźć informacji jak napisać program, który by z tymi kartami działał bez problemu. Jest to karta pamięciowa, więc w grę wchodzi w zasadzie tylko zapis, odczyt danych, weryfikacja PIN'u, zmiana PIN'u oraz oczywiście rozpoznanie karty. Znalazłem informacje, że da radę z tymi kartami skomunikować się za pomocą komend APDU - niestety nie potrafię znaleźć listy tych komend. Datasheet karty podaje tylko impulsy elektryczne jakie muszą iść na kartę gdyż karta sama z siebie APDU nie rozpoznaje (to czytnik bądź biblioteka winscard odpowiada za rozpoznanie APDU i translacje na te sygnały). Dziękuję za adresy - o elektrodzie nie pomyślałem a faktycznie tam powinienem chyba zacząć. Pozdrawiam, Łukasz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o OpenSC/OpenCT. To otwarte biblioteki, także w razie potrzeby możesz też poczytać źródła.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie napisałeś na jakim systemie to ma chodzić. Jeżeli na Windows, to możesz użyć Smart Card API. Do szczęścia potrzebujesz tylko zainstalować sterowniki (powinieneś je mieć z czytnikiem), bo reszta obsługi jest już dostępna w systemie. Zacznij od tych dwóch linków:
Smart Card Concepts Smart Card API Ten post edytował SirZooro 1.06.2009, 10:51:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Biorę udział w tworzeniu aplikacji, która korzysta ze zbliżeniowych kart chipowych, ale nie odpowiadam za tę część, która je wykorzystuje. Nie znam dokładnych szczegółów technicznych i nie wiem, czy Twoje zastosowanie będzie podobne, czy też inne. Wiem, że producent do kart dołączył czytniki podłączane przez USB. Na kartach są zapisane certyfikaty bezpieczeństwa, a na serwerze jest zainstalowana aplikacja, do której logowanie odbywa się po ssl-u z udziałem certyfikatu z karty, w związku z czym nie można zalogować się do systemu bez karty. Jak zdobędę jakieś bardziej konkretne informacje, to o nich też napiszę.
Ten post edytował Speedy 1.06.2009, 18:21:33 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:55 |