Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> One True Layout - błąd w IE i FX, odnośniki z #
WebCM
post 26.05.2009, 15:22:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Rozpocząłem migrację z układu opartego o tabelki na układ zbudowany z warstw <div>. Layout zawiera 3 kolumny o takiej samej wysokości (ich wysokość zależy od wysokości dowolnej kolumny). Przydał się szczególnie ten poradnik: http://www.alistapart.com/articles/holygrail

Niestety przy metodzie One True Layout występuje błąd w Firefoksie i IE.
Kod
<div id="comments">komentarze</div>
Gdy klikniemy odnośnik zawierający odniesienie do kotwicy #comments, środkowa część układu przewija się do wysokości warstwy z komentarzami. W efekcie nie widać elementów znajdujących się powyżej komentarzy (czyli fragmentu menu, całej wyświetlanej nowości lub artykułu). Czy ktoś zna obejście problemu? Nie chcę stosować skryptów JS, które to naprawiają lub specjalnych haków typu: dodaj klasę "anchorFix" do każdej kotwicy lub warstwy zawierającej ID. Metoda powinna być uniwersalna. smile.gif

Szczegóły: Bug w One True Layout

Metoda Faux Columns odpada - zmiana rozmiaru kolumn wymaga edycji pliku graficznego. Własność display: table-cell prawdopodobnie załatwiłaby sprawę, ale wciąż popularny IE 6 jej nie obsługuje.

Ten post edytował WebCM 26.05.2009, 15:26:23

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 26.05.2009, 17:39:28
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Cytat
załatwiłaby sprawę, ale wciąż popularny IE 6 jej nie obsługuje.

http://perfectionorvanity.com/2007/03/07/r...ny-layoutu-css/

Szkoda marnować czasu na podchody z dodatkowymi warstwami. Wystarczy expression.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
WebCM
post 26.05.2009, 18:12:34
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czytałem ten wpis. A jeśli skrypt nie wykona się albo user wyłączy JavaScript? winksmiley.jpg Może warto zrezygnować z kilku kotwic, chociaż często używam metody scrollIntoView(), która w przypadku One True Layout też przewija kontener.

Ten post edytował WebCM 26.05.2009, 18:16:42

--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
+Quote Post
erix
post 26.05.2009, 18:43:41
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Cytat
A jeśli skrypt nie wykona się albo user wyłączy JavaScript?

Podajesz w tej chwili sztuczny argument... Forma ważniejsza od treści.

Powiedz mi, dlaczego mam katować użyszkodnika przeglądarki syfem dla starego molocha? Dlaczego mam nie używać pseudoklas i generated content? Technologia jest po to, aby z niej skorzystać. A że staram się projektować w idei cross-browser, dlatego używam expressions jeśli to konieczne. Semantyka i lekkość, a nie forma...

Cytat
Może warto zrezygnować z kilku kotwic

Rezygnować z najbardziej naturalnej formy odwoływania się do fragmentu dokumentu?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.06.2025 - 18:41