![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przerobić skrypt uploadu w PHP, tak żeby pokazywał pasek postępu. Jedyny znany mi sposób to skorzystanie z gotowaca. Znalazłem takiego fajnego, nazywa się UploadIfy. Uruchomiłem go, działa, spełnia moje wymagania, ale...
Ten upload który mam przerobić nie tylko wrzuca plik, ale też zapisuje do bazy informacje o tym pliku. Jak przerobić ten UploadIfy żeby zwracał mi do skryptu nazwę pliku? http://www.uploadify.com/documentation/
Nikt nie ma pomyśłu? A może jakiś prostrzy sposób na zrobienie progressbara z zachowaniem starego skryptu? Wpadłem na to, żeby nazwę pliku wrzucić do sesji, ale plik php którego używa ajax nie chce zapisać nic w sesji:
Ten post edytował marcinpruciak 26.05.2009, 16:40:13 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co pamiętam, to możesz spokojnie te dane przesyłać jako parametry w url do skryptu. Ja planowałem używać zdarzenia onComplete i onAllComplete i ajaxem zapisywać dane w bazie do kolejno uploadowanych plików. Niestety testowałem tylko ten skrypt, więc żadnego konkretnego kodu nie pisałem. Pamiętam też, że ktoś na forum Uploadify miał podobny problem i tam autor podrzucił jakieś pomysły.
Pozdr -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dlaczego nie działa sposóbb z sesją?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież do obsługi uploadu możesz podpiąć dowolny skrypt, który podasz w parametrze 'script'
Kod script The relative path to the backend script that will be processing your uploaded files. Default = ‘upload.php’ W tym skrypcie możesz się normalnie odwołać do tablicy $_FILES tak jak to jest w przykładowym pliku tego uploadera i nie stoi nic na przeszkodzie aby dodać w nim też zapisywanie do bazy. -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
A dodam w ten sposób dane z formularza?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodasz, tylko musisz je posłać razem z plikiem za pomocą parametru 'scriptData'
Kod scriptData An object containing name/value pairs of additional information you would like sent to the upload script. {’name’: ‘value’}
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam że tak wypytuję, ale nie znam JavaScriptu.
Jak będę mógł się potem odwołać do tych zmiennych w PHP. Dodaje je w ten sposób: Kod $(document).ready(
function() { $("#fileUpload").fileUpload({ 'uploader': 'uploadify/uploader.swf', 'cancelImg': 'uploadify/cancel.png', 'script': 'uploadify/upload.php', 'folder': 'pliki', 'multi': false, 'displayData': 'speed', 'scriptData': { 'dostep': 'sd', 'wlasciciel': 'sgghd' } }); }); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Strzelam, że w $_POST.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie działa, ani w POST ani w GET nic nie ma.
Załaczam jeszcze troche kodu: plik uload.php:
wywołanie funkcji: Kod $(document).ready( function() { $("#fileUpload").fileUpload({ 'uploader': 'uploadify/uploader.swf', 'cancelImg': 'uploadify/cancel.png', 'script': 'uploadify/upload.php', 'folder': 'pliki', 'multi': false, 'displayData': 'speed', 'scriptData': { 'id': '<? echo $id_plik; ?> ', 'dostep': '<? echo $dostep; ?> ', 'wlasciciel': ' klouiygujik <? echo $_SESSION['user']; ?> ', 'nazwa': '<? echo $plik_nazwa; ?> ', 'opis': '<? echo $_POST['opis']; ?> ', } }); }); A baza wogóle nie ruszona. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To sobie przeanalizuj przykład z scriptData, dali demo, pobaw się...
Trochę samodzielności... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Trzeba było tak odrazu mówić że jest sample. Częściowo sobie poradziłem, mam teraz trochę inny problem.
Jak się dobrać do pól textarea i checkbox za pomocą javascript? chyba chodzi o dom? Kod <label><input type="checkbox" name="udostepnij[]" id="udostepnij" value="'.$row2['nazwa'].'" />'.$row2['nazwa'].'</label> Te pola robią się w pętli i chciałbym je wszystkie przesłać. Próbowałem w ten sposób: 'opis': '&opis='+$(this).val() i w ten: 'dostep': document.getElementById("udostepnij"), -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Trzeba było tak odrazu mówić że jest sample. Ściągał bibliotekę i nie widział, że jest sample... :X Klapki na oczach? Cytat Kod Próbowałem w ten sposób: 'opis': '&opis='+$(this).val() i w ten: 'dostep': document.getElementById("udostepnij"), A w jakim kontekście? Jeśli tamtej funkcji, to się nie dziw - w pierwszym przypadku this nie zawiera interesującego Cię pola, w drugim - podajesz obiekt bez wartości. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 20:23 |