![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tworzę właśnie klasę sprawdzającą formularze w mojej aplikacji. Większość z tych formularzy różni się od siebie pewnymi elementami, np. w jednym są tylko pola <input>, w innym <input> i <textarea>. Teraz chcę napisać metodę, która będzie sprawdzała, czy pola są puste. Generalnie jeżeli liczba pól w formularzach jest taka sama, to nie ma problemu: Formularz: Klasa sprawdzająca formularz:
Wywołanie:
Tylko jeśli formularz będzie miał więcej pól to już takie rozwiązanie się nie sprawdzi. Tak więc, czy jest możliwość aby do metody isempty() wrzucać dowolną liczbę zmiennych i jak sprawdzić ich poprawność. Właśnie nie wiem do końca jak do tej metody przekazać zmienne, za pomocą tablicy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
skorzystaj z func_num_args() i func_get_arg() http://www.php.net/manual/en/function.func-get-arg.php na pewno pomoze ![]() Edit A tu masz prawie gotowy sposob uzywajacy func_get_args ( ) Pozdrawiam Ten post edytował zbig 26.05.2009, 11:57:51 -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <input type="text" name="post[]"> <input type="text" name="post[]"> <input type="text" name="post[]"> tak to będzie wyglądać po wysłaniu $_POST['post'] = array(0 => '', 1=> '', 2=>''); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Racja, ale jeśli name będzie miało inną wartość, np:
To będzie nieco gorzej. Chyba, że tak: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:54 |