![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z kodem poniżej, parę problemów:
1. W jaki sposób zmienić instrukcje if aby póki formularz nie zostanie poprawnie wypełniony zapis do pliku/bazy nie odbywał się. 2. Dlaczego tablica pojemność jest zapisywana do pliku jako array a nie wartość (value), jak to zmienić ![]() 3. Mam dwa pliki formularz - html i skrypt obsługujący w php jak zrobić powrót do formularza do źle wypełnionych pól tak żeby dane wprowadzone za pierwszym razem nie znikały, żeby wystarczyło je tylko poprawić. 4. I ostatnie ![]() Połączono z bazą danych Unknown column 'Mann' (Mann to wpisana wartość prze ze mnie) in 'field list' Bardzo proszę o pomoc siedzę nad tym cały dzień, składniowo wszystko mi działa aczkolwiek nie do końca tak jakbym chciał. Help
aha i jeszcze dlaczego jeśli zaznaczę więcej niż jedną pojemność to i tak wyświetla mi komunikat: "wybrałeś pojemność:" a nie tą którą powinien czyli "Filtr pasuje do pojemności silnika" ![]() help ![]() Ten post edytował pablo_83 25.05.2009, 23:21:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
4. spróbuj zrobić tak:
3. W pliku sprawdzającym poprawność danych możesz z powrotem wysłać dane, które nie mają być do poprawienia. Wystarczy, że na końcu kodu zrobisz formularz prowadzący na daną stronę i użyjesz JS do automatycznego wysłania formularza. Oczywiście do przekazu danych użyj pól HIDDEN.
Wtedy w pliku z formularzem, musisz sprawdzić (co myslę, że wiesz) czy dana zmienna już istnieje, jeśli tak to ustawiasz ją jako domyślną wartość w polu. 2. a gdzie masz linijkę odnośnie tego, co zawiera $dane ? Ten post edytował TheaSiX 25.05.2009, 22:51:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki
![]() co do $dane to przez pomyłkę nie skopiowałem jak zamieszczałem post. już dodałem < -- 2 Dodawanie do bazy działa faktycznie brakowało mi apostrofów ' ' dzieki wielkie ![]() nie moge użyć js musi to byc zrobione w php już próbowałem wczesniej dać zwykły wstecz (back.history) jednak się dowiedziałem ze nie mogę używać js. pozostaje jeszcze dlaczego cały czas w pliku, checkbox'y i listę select zapisuje mi jako array'e a nie wstawia ich wartości...? tak samo do bazy nie wstawił mi pojemności |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli nie możesz używać JS to w takim razie pozostaje użycie metody GET + header lub znacznik meta.
Sytuacja wygląda tak: W pliku kup.php gdy dane nie zostaną zaakceptowane umieszczasz na samym końcu kod:
i tak dalej i tak dalej Wtedy gdy w tablicy POST nie będzie żadnych informacji (jako, że przesyłamy metodą GET, po sprawdzeniu już raz zatwierdzonych danych), musisz wyłowić na nowo dane metodą GET:
a w polach formularza dodaj np:
jeśli zmienna będzie pusta (czyli przy pierwszym wywołaniu formularza) to wiadomo, że input będzie pusty tak więc jedyną różnicą między 1 wejściem a sprawdzaniem to sposób pobierania danych. W ten sposób odróżnisz czy jest to nowy wpis, czy wpis do poprawy. jakby coś było niejasne to wybacz.. 1 w nocy już ![]() edit: z tymi checboxami itp. to pokaż strukturę pliku z formularzem ok? Ten post edytował TheaSiX 26.05.2009, 00:51:26 |
|
|
![]()
|
|
to jest mój formularz, (skrypt php nie zawiera odniesienia do wszystkich pól ponieważ post był za długi) nie mam pojecia dlaczego checkboxy i select jest zapisywany jako array jeśli zaznaczę 2 lub więcej chceckboxy to przy weryfikacji pokazuje mi wszystkie wybrane wartości z tym że komunikat skryptu (echo) zostaje cały czas taki sam.
jeśli ma ktoś ochotę obrazowo sprawdzić jak wygląda problem to formularz jest tutaj, formularz jak mam zagnieździć instrukcje if z weryfikacją żeby formularz nie zostawał zapisywany w przypadku błędnych danych? (dla bazy i pliku) Ten post edytował pablo_83 26.05.2009, 08:00:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:43 |