![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oto kawalek kodu ktorego dotyczy problem:
Kod $query=sql("select * from slamdunk.comments where news_id=$nid, lang=$lng;");
while($row = mysql_fetch_array($query)) { blabla..... Jak zrobic zeby w wypadku, kiedy niebedzie danego komentarza nie wyskakiwaly mi errory? -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Oto kawalek kodu ktorego dotyczy problem:
?
Kod $query=sql("select * from slamdunk.comments where news_id=$nid, lang=$lng;");
while($row = mysql_fetch_array($query)) { blabla..... Jak zrobic zeby w wypadku, kiedy niebedzie danego komentarza nie wyskakiwaly mi errory? jakie errory?.. jesli masz dobrze napisane zapytanie do bazy to zaden "error" nie zostanie zwrocony. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zasadniczo preferuje coś takiego:
Kod $query=sprintf("SELECT * FROM slamdunk.comments WHERE news_id='%s' AND lang='%s'",
$nid, $lng); $result=mysql_query($result) or die('Błąd w zapytaniu wyciągającym komentarze. Raport: '.mysql_error()); if (mysql_num_rows($result)>0) { while($row = mysql_fetch_array($query)) { //blabla... }; }; -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ja zasadniczo preferuje coś takiego:
Kod if (mysql_num_rows($result)>0) { while($row = mysql_fetch_array($query)) { //blabla... }; }; Wlasnie o to mi chodzilo, dzieki!!! A zapytanie jest dobre, tyle ze nie zawsze sa w bazie komentarze spelniajace warunki i wtedy dostaje bledy... Dziex -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Przy okazji:
Dragossani - co skłania Cię do używania funkcji sprintf() przy tworzeniu zapytań? -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytelność kodu - mam wyróżnione używane zmienne.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:19 |