![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat może mało mówi więc tłumaczę:
Mam formularz a w nim (w wielkim skrócie):
Całość jest w PHP. Jest to fragment formularza rejestracji. Zrobiłem go tak, że jeżlei użytkownik już wszystko wypełni ale zdaży się, że coś źle wypełni np. pole imie będzie mieć niedopuszczalne znaki, to po naciśnięciu przycisku "Zarejestruj" znowu otworzy się strona z formularzem ale te pola z wartościami, które były poprzednio dobrze wpisane zostaną uzupełnione automatycznie. W tym przykłądzie wybrano pozycję nr 2 z listy rozwijalnej. Zatem po próbie wysłania otworzył się znów formularz i domyślnie pozycja druga została dodatkowo opatrzona atrybutem selected="selected". Teraz chciałbym, aby po naciśnięciu przycisku Wyczyść lista ustawiła się na pozycję pierwszą. Tego nie umiem zrobić (nie wiem czy jest to nawet wykonalne), gdyż po naciśnięciu przycisku "Wyczyść" pozycja ustawia się na tą, która jest opatrzona atrybutem selected. I to mnie w zasadzie nie dziwi bo tak działa właśnie przycisk z typem "reset". --------------------------------------- A to jest moje rozwiązanie tej listy select w PHP (czyli tak jak wygląda obecnie u mnie w skrypcie):
Ten post edytował MySQL 23.05.2009, 20:27:25 -------------------- Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 4 Dołączył: 3.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki. Ciekawa strona. Zrobiłem coś takiego:
I jest już prawie dobrze. Po naciśnięciu tekst pozycji aktualnej w liście ustawia się na taki jaki powinien byc ale nie przesuwa, podmienia on tekst pozycji. W ten sposób mogę tekst każdej pozycji w liście ustawić na jakiś konkretny. Chciałbym natomiast aby po naciśnięciu zaznaczenie przesunęło się na pozycję pierwszą na liście. Męczę się z tym i nie wiem jak to zrobić ![]() -------------------- Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie ma to jak nie doczytac i przekombinowac.
Cytat ze strony, którą tak zachwalasz Cytat The selectedIndex property sets or returns the index of the selected option in a dropdown list. Kod function changeText() { document.getElementById("mySelect").selectedIndex = 0; } Juz czaisz blad ? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tak, czaje czaje
![]() Wielkie dzięki wam obojgu ![]() -------------------- Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 08:32 |