![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Otóż piszę sobie w php aby nauczyć się conieco i mam następującą zagadkę Dokładnie jest to tak: Mam w bazie danych strukturę strony www w html. Wypełniam formularz - wpisuję np jaką treść ma mieć nagłówek i generuję stronę - 1. Jak mam zapisać w bazie szablon oraz jak wykonać zapytanie, aby otrzymać w rezultacie stronę z nagłówkiem z formularza? Oto co wypociłem za pomocą wyrażeń regularnych (których nie znam jeszcze smile.gif ) (W bazie mam w miejscu zastępowanego tekstu 'NAGLOWEK') Czy jest to dobra metoda? CODE ereg_replace(NAGLOWEK, $Naglowek,$Result[0]['szablon_body']) 2. Co zrobić, gdybym chciał podmienić w ten sam sposób więcej pól? (nagłowek, treść, itp) Czy stosowanie ereg_replace x razy jest dobrym pomysłem? Czy mam iść w stronę regularnych czy jest inna metoda? Z góry dziękuję za pomoc! PS Tu znajduje się coś co wydaje się być artykułem w sam raz, ale nie mam dostępu... smile.gif http://algorytmy.pl/?id=488 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie łatwiej str_replace ?
zrób np. tak: Kod $dopodmiany = array('{$naglowek$}', '{$tytul$}'); $naco = array('Nagłówek strony', 'Tytuł strony'); $teskt = str_replace($dopodmiany, $naco, $tekst); Wystarczy. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki - nie wiedziałem, że mogę tablicę dać
![]() Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 18:08 |