|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałbym żeby moja strona wyświetlała inną zawartość dla osób z naszego kraju i inną dla osób z poza kraju.
Myślę że można by osiągnąć to poprzez odczyt NR.IP osoby będącej na mojej stronie i porównać z bazą danych nr.IP z polski, bo takowe są dostępne. Wiem o zmiennej globalnej: CODE $nr_ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'] Napiszcie jak byście poradzili sobie z tym zagadnieniem, czy w podobny sposób, a może w zupełnie inny ?
-------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Google: GeoIP, geolokalizacja.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 2 Dołączył: 5.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałbym żeby zawartość strony zmieniała się dynamicznie, to znaczy żeby była inna dla użytkowników z kraju i inna dla użytkowników z poza kraju...
-------------------- Dobro popłaca - zawsze !
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
I jakie jest pytanie? Przecież to zwykły if" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual; problem w tym, aby zdobyć dane powiązań IP z krajem. Ale o tym napisałem post wyżej.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 1 Dołączył: 21.05.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Postaram się odpowiedzieć bardziej wyczerpująco od poprzedników. Otóż rozpoznać kraj odwiedzającego można w PHP przynajmniej na 3 sposoby:
1. Sprawdzać $_SERVER["HTTP_ACCEPT_LANGUAGE"] - ale wtedy uzyskujemy język używany przez przeglądarkę klienta, zawodzi kiedy np. Polak ma zainstalowaną angielską wersję Windowsa i IE. 2. Sprawdzać IP w zewnętrznych serwisach geolokalizacji, np. MaxMind GeoIP - ale wtedy za każdym razem musimy łączyć się z zewnętrznym serwerem, co wydłuża ładowanie strony i może generować błędy. 3. Przechowywać lokalną bazę adresów IP oraz krajów i porównywać z nią IP klienta - ale wtedy musimy mieć miejsce na bazę danych (czasem kilkaset MB), musimy pamiętać o jej aktualizacji i wziąć pod uwagę, że danego adresu może nie być w bazie. Natomiast to jest sposób o wiele szybszy od poprzedniego. Przykładowa implementacja w PHP to IP2Country. Jak już mamy kraj, to robimy: if(...) header('Location: ...'); Ten post edytował rugby 30.05.2009, 21:50:18 -------------------- Juvenia Kraków Rugby Klub
Pobierz Google Chrome! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:12 |