![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie pierwszą odpowiedzią jest - że to zależy - ale czy jest jakaś ogólna reguła, ewentualnie od czego to zależy?
przykład - banalny, ale niech będzie - rozmiar diva, niech będzie, że jest potrzebny w ilus sytuacjach np w 10 czy lepiej jest trzymać ten rozmiar w zmiennych czy za kazdym razem go pobierać? kolejne pytanie - czy wydajniejsze jest przechowywanie zmiennych jako zmiennych Kod var divH=0; var divW=0; czy jako obiektów (przyznam, że jest to dla mnie wygodniejsze, ale nie wiem czy lepsze, wydajniejsze, zalecane?) Kod var divP = {h:0,w:0};
/*i potem */ divP .h, divP.w; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej sprawdzić sam*
![]() Cytat przykład - banalny, ale niech będzie - rozmiar diva, niech będzie, że jest potrzebny w ilus sytuacjach np w 10 Oczywiście, że lepiej w zmiennej ![]() Cytat kolejne pytanie - czy wydajniejsze jest przechowywanie zmiennych jako zmiennych czy obiektów Nie mam pojęcia - wydaje mi się, że w zmiennych, ale to tylko wydaje się ![]() *no właśnie - prosty skrypt,który rozwiąże Twoje pytania: Kod <script>
function howLong(f,i,x){ for(x=new Date();i--;)window[f]() return new Date()-x + 'ms' } function x1(){var a=1; var b='test';} function x2(){var divP = {a:1,b:'test'};} alert(howLong('x1',1000)+ ' vs '+howLong('x2',1000)); //haha miałem rację - u mnie całe 2 ms różnicy :) //wywołanie howLong('nazwa_funkcji',ilość_powtórzeń) </script> Ten post edytował kamil4u 22.05.2009, 15:35:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie prościej przetestować konkretny kod profilerem z Firebuga...?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rośnie to i to w postępie większym niz liniowy
czy można zaryzykować tezę, że nie warto programować obiektowo w JS, bo to może jest estetyczne, ale za to mało wydajne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JS to język obiektowy więc ciężko będzie nie pisać obiektowo
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 04:39 |