![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele topics i posts. Topics zawiera klucz obcy idPost z posts (są tam dane z "postu zakładającego temat"), a posts zawiera idTopics łączący z Topics. Wyciągam listę tematów z tytułem, datą założenia tematu, liczbą postów i ostatnią odpowiedzią:
Nie wyświetlają mi się natomiast tematy nie mające odpowiedzi. Próbowałem kombinować z instrukcją warunkową IF(), ale do niczego nie doszedłem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co w topics idPost ? Dane z postu zakładającego temat mogłeś dać do topics. I wtedy:
Ci pewnie nie chciało się dwa razy wstawiać identycznych kolumn w dwóch tabelach i zapewne dlatego tak zrobiłeś, ale już przy zwykłym wyszukaniu tematów, w których coś tam, coś tam - będziesz musiał łączyć dwie tabele i w ogóle zapytania się skomplikują. Z drugiej strony nie trzeba dwa razy dawać takich samych kolumn dla dwóch tabel. Możesz spróbować tak:
Ten post edytował nieraczek 22.05.2009, 08:18:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 6 Dołączył: 22.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa:
Mam tylko pytanie, czy wywoływanie po 2 razy MAX i COUNT jest dobre, czy jednak da się to zrobić optymalniej? Ten post edytował snapshot 22.05.2009, 13:37:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie jestem pewien, ale czy by nie wystarczyło użycie samego aliasu zamiast drugiego count, ew. zmiennej?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 22:54 |