![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy sa gdzies dostepne algorytmy badz skrypty na zarzadznie szablonami?
Chce po prostu w swoim cmsie dodac opcje ustawiania ktory szablon ma byc aktualny. Kazdy szablon sklada sie z 3 plikow- index.php, header.htm i footer.htm. I nie mam pojecia jak sie za to zabrac... rozumiem, ze potrzebny mi chyba jeden glowny plik index.php ktory bedzie wysylal zapytanie do bazy danych i w zalezonosci od opdowiedzi dodawal odpowiednia linijke do adresu URL? czy sa jakies inne, latwiejsze sposoby? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumialem to jak bym to zrobil tak robilem tak w starym cms'ie i dzialalo.
Robisz osobny katalog dla kazdego szablonu tam wrzucasz pliki: -index.php -header.htm -footer.htm Potem w PA robisz np forma gdzie wybierasz katalog szablonu po czym w index'ie pobierasz nazwe katalogu z MYsql i wczytujesz dodajac do sciezki katalog z Mysql'a. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za podpowiedz, sprobuje tak zrobic, ale czy moge stosowac zmienne w adresie do odpowiedniego folderu? Na przyklad, jak mam teraz:
include 'header.htm'; to czy moze byc cos takiego: include .$folder_name. '/header.htm'; ? moze pytanie łatwe, ale nie poweim, dopiero zaczynam skladanie czegos w PHP... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 6.07.2008 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że może, lecz bez tej pierwszej kropki.
Powinno być tak: Kod include $folder_name . '/header.htm'; btw. polecam require. w razie niepowodzenia wczytania pliku, dalszy kod nie zostanie wykonany oraz funkcja ta działa nieco szybciej ; ) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:20 |