![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt pokazujacy/ukrywajacy dany akapitchcialem pozbyc sie javascriptowych onclick wewnatrz tagow html <a href="#" onclick="Jakasfunckja"> i wszystko wrzucic do skryptu w, wywoluje wiec fukncje przy windows.onload
java script:
HTML Skrypt działa, ale akapit <p> musi znajdować się między tagami <a></a>, poniewaz w funkcji PokazFilm(), odwoluje się do niego za pomocą this.getElementsByTagName('p'); Chciałbym, oddzielić linki od akapitów (w chwili obecnej html wygląda tak: <a><p></p></a>, a chę żeby wyglądał tak: <a></a><p></p>). Mogę zebrać linki oraz akapity w tablie za pomocą getElementsByTagName(), i odwoływać się do nich na podstawie indeksów tablicy... ale nie wiem jak dać znać funkcji PokazFilm(), który który apakit ma zostać wyświetlony. Powyższe rozwiązanie działa dobrze jedynie w Operze, w innych przeglądarkach gdy ostyluje linki, dziwne rzeczy zaczynają się dziać z obramowaniami, itd... i ogolnie uważam takie rozwiązanie za mało eleganckie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) , chcę też uniknąc nadawania każdemu apapitowi oddzielnego ID. a tak to wygląda w praktyce Ten post edytował wujek_bogdan 20.05.2009, 16:38:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat odwoływać się do nich na podstawie indeksów tablicy... ale nie wiem jak dać znać funkcji PokazFilm(), który który apakit ma zostać wyświetlony. Dokumentacja DOM -> nextSibling. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
script:
zwraca mi alert: [undefined] html: poza tym nie wiem czy nextSibling jest tym czego szukam, poniewaz akapit owszem bedzie sie znajdowal za znacznikiem </a>, ale czy to bedzie nastepny, tego nie wiem. moze np. byc drugi w kolei. Wydaje mi sie, ze pewniejszym rozwiazaniem bedzie odwolanie sie po indeksach tablicy...tylko jak? Mimo wszystko prosze o wskazanie, co jest nie tak w powyzszym przykladzie i czemu nie dziala nextSibling. //edit: znalazłem rozwiązanie na jakimś forum:
Ten post edytował wujek_bogdan 20.05.2009, 16:37:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:16 |