![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie pytanie mam,
posiadam dosyc mocno zmodyfikowana wersje skryptu np. osc commerce. Zmiany wprowadzane byly przeze mnie na moje potrzeby. niestety projekt upadl i teraz zostal mi skrypt. Jaka jest mozliwosc odsprzedazy takiego skryptu ? Czy jest to zgodne z licencja ? -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, nie znam się na licencji, ale nie możesz sprzedawać tego jako "dodatek do skryptu osc"? Albo "paczka modułów zawierająca te i te usprawnienia".
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz sprzedawać ale musisz udostępić wszystkim klientom kody źródłowe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy jako dodatek sie to nadaje- zwazywszy na to ze zmianie podalem caly kod- pozybylem sie wszedobylskich tabelek na rzecz validujacego sie kodu, kilka usprawnien.
-------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.oscgold.com/
To jest zaawansowana przeróbka osccommerce ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
wlasnie tez czytam informacje na ich stronie.
Stworzyli swoja wersje na podstawie osc i teraz ja sprzedaja. Czyli rowniez moge tak postapic. dodatkowo planuje zakodowac swoje moduly- w zasadzie to dodatkowe komponenty i dac je na sprzedaz. Dzieki za odpowiedzi -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ej, sorry, ale goście z OSGold sobie chyba jaja robią. Jeśli oryginalny skrypt był na licencji GPL, to oni nie mają prawa tej licencji anulować, a wprowadzone przez nich zmiany automatycznie są również obejmowane przez tę licencję. Owszem, sprzedawać mogą, ale wyłącznie na licencji GPL.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z ciekawości pytam, jeśli ja teraz kupię tego oscgolda na licencji gpl to mogę go trochę przerobić i dalej odsprzedawać na licencji gpl ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz robić _wszystko_ z oprogramowaniem na licencji GPL ale musi pozostać na licencji GPL - co oznacza, że na żądanie klientów będziesz im musiał udostępnić cały kod. No i na dobrą sprawę klienci mogą dalej odsprzedawać tą aplikację, nawet bez żadnych zmian.
Ten post edytował ucho 28.05.2009, 08:46:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I pamiętaj, że mogę na przykład ja kupić od Ciebie wprowadzić drobną zmianę a potem sprzedawać taniej niż Twój
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:58 |