![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2009 Skąd: Lipa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem dość początkującym programistą i od niedawna uczę się programując silnik gry internetowej typu vallheru (pewnie znacie) i mam pewien dylemat, ponieważ nie mam bladego pojęcia jak zrobić aby dane rekordy bazy danych takie jak "Zdrowie" czy "Mana" automatycznie co godzinę się aktualizowały, bez ręcznego uruchamiania skryptu (wstawanie o 3:00 w nocy i uruchamianie skryptu nie wchodzi przecież w rachubę
![]() Mam nadzieję, że wiecie jak takie coś zrobić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Vean. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2009 Skąd: Lipa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najłatwiejszym sposobem jest własnie cron, większość hostingów (nawet niektóre darmowe) oferują taką usługę, istnieje możliwość napisania własnego demona PHP, ale po co
![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Czyli naprawdę nie ma nic innego niż cron? Bo potrzebuję czegoś pewnego, niezależnego od tego co da mi hosting, czegoś co będzie napisane w języku obsługiwanym przez każdą firmę.
Ten post edytował vean 18.05.2009, 15:58:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
vean, możesz na jednym, pewnym dla siebie hostingu zrobić wiele zadań cron
poczytaj sobie o nim, o poleceniach, bo wyczuwam, że nie do końca łapiesz o co chodzi z Cronem, jesli po przeczytaniu okażę się, że jednak potrzebujesz czegos innego to napisz -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Hostingi w przypadku gier internetowych nie są zbyt pewne, no ale poprubuję z Cronem. Dzięki za pomoc sam to bym szukał ze 2h o tym Cronie:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli Twój hosting nie ma takiej usługi, to skorzystaj z zewnętrznego, który uruchomi cyklicznie skrypt (np. PHP) na twoim serwerze.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://www.webcron.pl/ działa jak należy ale ostatnio został zawieszony ze względu na ataki.
A czy jest może możliwość ustawienia czegoś takiego w Harmonogramie Zadań Windowsa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej.
![]() php.exe -f plik.php -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Jak najbardziej. ![]() php.exe -f plik.php Próbuję właśnie ale nie wiem jak to wpisać w harmonogramie zadań to po pierwsze (uruchamia mi się sama konsola php), a po drugie wyskakują błędy funkcji include ze skryptu których nie ma w przeglądarce oraz gdy używam webcron.pl Ten post edytował vean 26.05.2009, 14:48:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób sobie plik .bat
o zawartości przykładowo @ECHO OFF c:\sciezka do serwa\php.exe -f plik.php exit -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Dzięki fifi
![]() Uruchamianie co jakiś czas działa jak powinno. A błędy z include(); sam spróbuje poprawić. |
|
|
![]()
|
|
Weź pod uwagę ścieżki w windowsie zawierają backslashe a nie slashe jak na *nix
![]() czyli \ a nie / z tąd mogą być błędy w include ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Właśnie o tym wiem i zawsze pamiętam
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:53 |