![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
uczylem sie c++ z ksiazki "jezyki C i C++ twuj pierwszy program"
no i wreszcie nadszedl czas zebym se cos skompilowal... wziolem kompilator Bloodshed Dev C++ pisze jak mnie w ksiazce uczyli: main() { puts("blablabla"); } i z return tez prubowalem na koncu i NIE KOPMILUJE pisze ze jakas finkcja nie zdefiniowana!!!! znacie DOBRY kompilator ktury mi cos tak prostego skompiluje (najlepiej PL) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapomniałeś czasem o #include?
-------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos slaba ta ksiazka, jesli to faktycznie jest z niej przyklad, bo kod jest conajmniej niepoprawny..
C: Kod #include <stdio.h>
int main() { printf("Hello world!n"); return 0; } C++: Kod #include <iostream>
using namespace std; int main() { cout << "Hello world!n"; return 0; } Sprobuj ktorys z tych skompilowac. Kompilator masz akurat dobry, wiec nie szukaj bledu w nim. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kod using namespace std; Dawno nie zajmowałem się C/C++ i nie bardzo wiem do czego to służy, możesz wyjaśnić? -------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
to ca ja [cenzura] kupilem wydalem 28,90 i wrrrrr i pisze tam czarno na bialym jak napisalem.....
|
|
|
![]()
|
|
zreszta dalej cos do [cenzura] terez przy kompilacji nie ma bledow ale uruchamiam skompilowany *.exe i zamiast mi wyswietlic na konsol text to cos jak gdyby wyskakuje okno dosa i w ciagu kilku milisekund zamyka ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj regulamin forum. Nie bede cenzurowal kolejnych twoich slow tylko dam bana.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak w C, ale w pascalu było coś takiego, ze trzeba było zatrzymać działanie programu do nacisnięcia jakiegokolwiek klawisza poprzez readln;
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Seth cos taki nie wyrozumialy
![]() bys wydal 29 za ksiazke z kturej pozytku nie ma a wrecz przeciwnie straty (cza jak hyba jakos zutylizowac) to bys zrozumial czlowieka :wink: P.S. Juz mi przeszlo troszeczke ![]() ----------------------------- ejj a moye ynacie dobre polskie forum o c i c++ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cos slaba ta ksiazka, jesli to faktycznie jest z niej przyklad, bo kod jest conajmniej niepoprawny..
C: Kod #include <stdio.h>
int main() { printf("Hello world!n"); return 0; } C++: Kod #include <iostream>
using namespace std; int main() { cout << "Hello world!n"; return 0; } tu jest blad ![]() Sprobuj ktorys z tych skompilowac. Kompilator masz akurat dobry, wiec nie szukaj bledu w nim. |
|
|
![]()
|
|
Akurat z int nie ma błędu, bo funkcja main może zwracać liczbę choćby do systemu, który później coś z tym zrobi...
A żeby zatrzymać na chwilę działanie programu musi być tak Kod int main()
{ cout << "Hello world!n"; system("PAUSE"); return 0; } Przynajmniej w DEV-C++ -------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
main() zwraca 0 jezeli nie ma bledu lub inny numer w przeciwnym razie, wiec nie void, a int tak jak podal FiDO.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, a ja se kupilem ksiazke:
"klasyka informatyki Brian W. Kernighan Dennis M. Ritchie ---------------------- Jezyk ANSI C" bardzo polecam. moze droga ale bardzo dobra. uzywam kompilatora "lccwin32" i musze powiedziec ze jest rowniez bardzo dobry. pierwszy przyklad w ksiazeczce to znane kazdemu: Kod #include <stdio.h>
main() { printf("ahoj, przygodon"); } znany pierwszy program i chyba wzedzie jest jako pierwszy ![]() a to ze ci sie zalancza i znika to normalka, w lccwin32 zrobili tak, ze zawsze kiedy plik ma sie wylaczyc on konczy dzialanie skryptu, ale nie wylancza okna. podobny skutek mozesz osiagnac tworzac plik: powiedzmy ze twoja aplikacja nazywa sie "program1.exe" tworzysz wtedy notatnik w ktorym piszesz: Kod command k program1.exe
i teraz musisz zapisac z koncowka lub ja poprostu zmienic na bat i wtedy wykona skrypt, zakonczy go ale okna nie wylaczy. jest jeszcze drugi sposob: start=>uruchom=>cmd=>wpisujesz sciezki az dojdziesz do swojej aplikacji, wpisujesz nazwe i uruchamiasz. -------------------- www.motorower.com.pl - kup sobie cos :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam "C++ dla każdego" z Helionu autororstwa Jesse Liberty i bardzo jestem zadowolony:-))
Doskonale tłumaczy podstawy element po elemencie POLECAM 8) -------------------- c'est la vie!
Programowanie, webmasterka, hardware, software, serwery, internet... - warsztat.webd.pl!!! |
|
|
![]()
|
|
Ja skolei polecam inna ksiazke. Cena jest dosc wysoka ok 100zl (kupowalem ja jakis rok temu) ale jest swietnie napisana.
"C++ Programowanie" Arkana - Harvey i Paul Deitel (1082 strony). Naprawde bardzo polecam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwraca void
![]() ![]() Kossa |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
w 3 ksiazkach tez mialem z void, to ja juz nic nie wiem... wole i tak delphi
![]() Kossa |
|
|
![]()
|
|
A ja z kolei polecam "Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Dzięki niej bez problemu przeniosłem się na php, który składnią jest bardzo podobny.
-------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam 360 stron ale tez jest swietna, tlumacza wszystko, a z tylu dali wszystkie funkcje, komendy i biblioteki dla ansi c, ale niestety kosztuje kolo 150zl
![]() -------------------- www.motorower.com.pl - kup sobie cos :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:22 |