![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
dziś napisałem prosty mechanizm ochrony przed spamującymi botami. Demo modułu można zobaczyć tutaj: http://kohana.phpworkstation.com/antibottest Paczuszkę z niezbędnymi plikami oraz przykładem wykorzystania można pobrać stąd: http://kohana.phpworkstation.com/download/antibot.zip Oto pliki wchodzące w skład modułu: modules/antibot/config/antibot.php
modules/antibot/libraries/Antibot.php
modules/antibot/controllers/antibot.php
Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi czy sugestie to chętnie się z nimi zapoznam ![]() Pozdrawiam, pion |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A czy dobrze napisany graficzny token nie bedzie lepszy?
System wybierania obrazków jest troche duzy a mniejsze wersja moze byc nieuzyteczna (Chodzi mi o zajetosc na stronie) Uwazam ze najlepszym systemem antybotowym jest odpowiadanie na proste pytania. Np jest tak w wyszukiwarce na flashzone.pl Pytanie typu: Jakiego koloru jest śnieg. Przy odpowiednio częstym zmienianiu pytań, żaden bot tego nie łyknie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam stosuję tekstowe zabezpieczenie - podanie n-tej cyfry z podanej liczby. Automatyczne boty się na tym wysypują
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam stosuję tekstowe zabezpieczenie - podanie n-tej cyfry z podanej liczby. Automatyczne boty się na tym wysypują ![]() no zalezy jak to przedstawiasz uzytkownikowi... ja tam korzystam z captchy (klasa od google) i zabezpieczenie 100% skuteczne. @phpion, mi niestety pomysł nie wydaje się zbytnio użyteczny z powodów, które podał @wookieb. To troche proba wymyslenia czegos, co jest niepotrzebne ![]() -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym, nadal istnieje spora szansa na to, że bot złamie to - na zasadzie zaznaczania losowych checkboxów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A czy dobrze napisany graficzny token nie bedzie lepszy? Jak dla mnie captcha nie jest cudem wygody dla użytkownika końcowego stąd pomysł (w sumie gdzieś to już widziałem) o innym podejściu do zabezpieczenia. ja tam korzystam z captchy (klasa od google) i zabezpieczenie 100% skuteczne j.w. Poza tym, nadal istnieje spora szansa na to, że bot złamie to - na zasadzie zaznaczania losowych checkboxów. Przy większej liczbie prawidłowych obrazków (np. 5 dobrych + 5 złych) szanse te są mniejsze. Poza tym wystarczy co jakiś czas zmienić ten stosunek i już ![]() Tak czy siak dzięki za opinie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przy większej liczbie prawidłowych obrazków (np. 5 dobrych + 5 złych) szanse te są mniejsze. Poza tym wystarczy co jakiś czas zmienić ten stosunek i już Jest 6:20 i musze lecieć na autobus więc liczyć nie będę, ale wystarczy, że jedna na 100 prób "na ślepo" się powiedzie i już trzeba się liczyć z dziesiątkami botów dziennie, które przejdą walidację.A czytanie instrukcji + rozpoznawanie (nie)prawidłowych obrazków przez użytkownika wydaje mi się prawdę powiedziawszy nieco trudniejsze niż sama CAPTCHA. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 405 Pomógł: 6 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Captcha jest beznadziejna, zwykle tam gdzie to jest to rezygnuje z rejestracji, chyba że bardzo mi zależy na rejestracji na danej stronie. Z jakich powodów ? Zz takich powodów, że zwykle muszę wpisywać kilka razy kod z obrazka bo zawsze się mylę, np. nie jestem w stanie odróżnić litery O od cyfry 0, litery I od cyfry 1 itd. Może to i chroni przed spambotami, ale ja zwykle rezygnuję z rejestracji w takich serwisach, bo nie jestem w stanie rozczytać co tam jest nabazgrane.
Ten post edytował nieraczek 15.05.2009, 08:00:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Captcha jest beznadziejna, zwykle tam gdzie to jest to rezygnuje z rejestracji, chyba że bardzo mi zależy na rejestracji na danej stronie. Z jakich powodów ? Zz takich powodów, że zwykle muszę wpisywać kilka razy kod z obrazka bo zawsze się mylę, np. nie jestem w stanie odróżnić litery O od cyfry 0, litery I od cyfry 1 itd. Może to i chroni przed spambotami, ale ja zwykle rezygnuję z rejestracji w takich serwisach, bo nie jestem w stanie rozczytać co tam jest nabazgrane. To sobie sciagnij captche od google, sa tam uzywane słowa a nie losowe litery -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma captche od google, jest tylko cpatcha podobna do tej z google.
|
|
|
![]()
|
|
Nie ma captche od google, jest tylko cpatcha podobna do tej z google. Miałem to na myśli ![]() link: http://code.google.com/p/cool-php-captcha -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym, nieraczek to Ty nie masz konta praktycznie nigdzie?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:10 |