![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze na forum, gdyż nie mam zielonego pojęcia jak zacząć szukać odpowiedzi na moje pytanie. Domyślam się że to javascript, może ajax... Chodzi o rozwiązanie z for internetowych widoczne przy pisaniu nowego postu. Nawet nad okienkiem w którym aktualnie pisze widze przyciski którymi mogę np pogrubić tekst. Jak coś takiego zrobić? Nie szukam gotowców (FCKeditor). Chciałbym cos takeigo napisać sam. Nie chodzi mi o takie zastosowanie jak na tym forum (tutaj działa to super, jak w edytorze tekstu). Chciałbym otrzymać efekt "generowania" kodu html w textboxie. Np. Klikam w button z literką B i wkleja mi tag <b> klikam drugi raz wkleja </b> - tak jak jest to na forach phpbb. 2. Zastanawiam się też jak używać innych elementów - np pobierania linku do obrazka. Jakiego kursu powinienem zaczac szukac bo jestem totalnie zgubiony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://www.webreference.com/programming/ja...pt/gr/column11/
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=cr...=Szukaj&lr= Ten post edytował wookieb 14.05.2009, 15:41:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie rzeczy zostaw sobie na później, zacznij od opanowania podstaw - choćby jeden kurs przerób żebyś miał pojęcie o czym mowa w ogóle
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety po dokładnym przyjrzeniu się stwierdzam ze nie o to mi chodziło. Po pierwsze edytory pokazane w tych ttorialach nie działają pod firefoksem.
Chciałbym na razie uzyskać tai efekt. Mam przycisk z napisem powiedzmy "bold" bo jego kliknięciu wstawiony zostanie znacznik <b> do textarea, a po ponownych kliknięciu znacznik </b> jak tego dokonać? Ten post edytował saperos 14.05.2009, 16:59:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy podstaw:
- innerHTML - if - zmienne - referencja -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Bredzicie wszyscy. Tutorial mówi ci po czesci jak sie za to zabrac. Jezeli jakas czesc nie dziala w firefoxie to szukaj rozwiazania na ten temat. Tutorial jest dosc stary wiec sam musisz trochę poszukać.
A kamil4u to juz w ogóle chyba sam nie wie o czym mowi. Przykozaczyles ze podales pare terminow ktore gowno pomagaja. Dam ci mała informacje. Kod <div contenteditable="true" style="width: 100px; height: 100px;"> </div> I zobacz co ci to daje. Dodatkowo jak za pomoca javascriput wstawisz tam htmla to bedzie on normalnie interpretowany. Ten post edytował wookieb 14.05.2009, 18:25:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A kamil4u to juz w ogóle chyba sam nie wie o czym mowi. Przykozaczyles ze podales pare terminow ktore gowno pomagaja. Może Tobie nic nie da, ale jak ktoś bystry poczyta o terminach, które podałem z łatwością zrobi coś ala:Kod czy_jest_b = false; if(czy_jest_b){ referencja_do_elementu.innerHTML += '</b>'; czy_jest_b=false; } else { referencja_do_elementu.innerHTML += '<b>'; czy_jest_b=true; } EDIT: Tak patrzę i może się nie zrozumieliśmy 1 mój post był odpowiedzią tylko na post nad moim - wątku powiem szczerze nie czytałem ![]() Ten post edytował kamil4u 14.05.2009, 19:32:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzilo mi dokladnie o to co podal Kefirek. Wielkie dzieki dla Ciebie!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:23 |