![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Niestety do dzisiaj praca z Doctrine przebiegała naprawdę sprawnie i przyjemnie aż do momentu gdy chciałem dodać rekord. Próbuję dodać rekord do tabeli uzytkownicy a nastepnie numer telefonu do tabeli uzytkownicy_telefony i tutaj mam problem. Przedstawię krótki kod żeby nie zanudzać ![]() Bląd który otrzymuje
Według manuala oraz róznych poradników powinno działać a jednak ![]() oto kod:
Podobnie jest z:
Klasa Uzytkownicy
Klasa UzytkownicyTelefony
Kod troche obszerny ale to łatwy przykład ![]() ============= EDIT ============= Problem rozwiązany. Okazało się że aby operacja zakończyłą się sukcesem tabela uzytkownicy_telefony musi posiadac pole id (PRIMARY KEY) zwykle do tego typu tabel nie daje klucza bo nie bylo takiej potrzeby jednak widze ze Doctrine tego wymaga. ![]() Ten post edytował Sajrox 12.05.2009, 23:43:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 5 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to Ty sam tworzysz tabele? polecam pisac modele i zwalac proces tworzenia na Doctrine
warto pozniej przejrzec tabele, kontrolowac tworzenie kluczy obcych itp Ten post edytował murwazy 13.05.2009, 08:46:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
nie zapomnij że doctrine automatycznie przybiera wartość pola id jako id, jeżeli utworzysz inne pole id z pkey, to musisz o tym powiedzieć doctrine:
np Kod $this->hasColumn('user_id', 'string', 32, array(
'type' => 'string', 'fixed' => 1, 'primary' => true, 'length' => '32' ) ); -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, wystarczyło dodać 'primary' => true i działa
![]() Dzięki wielkie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:21 |