Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][SQL], System CMS - zarzadzanie wersjami artykulow
Renkse
post 12.05.2009, 23:18:08
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Na poczatek - czesc wszystkim!

Na zaliczenie przedmiotu traktujacego o Content Management System musze oczywiscie stworzyc wlasny prosty system zarzadzania trescią strony. Nie powiem, daleko mi do poziomu sredniozaawansowanego programisty, ale jakos mi idzie. Mam natomiast jeden problem. Otoz, jednym z wymogow tego CMS jest to, zeby mozna bylo przechowywac poprzednią wersję danej podstrony i w razie czego przywrocic ją z poziomu administratora.

Próbowalem cos kombinowac i w sumie nie wiem, czy ide w dobrym kierunku.. Zanim zaczne bawic sie w kodzie, chcialem sie Was spytac, jak najczesciej ten problem jest rozwiazywany. Ja chcialem tak zrobic, zeby stara Tresc byla kopiowana w nowy wiersz z przyedzilonym numerkiem 0 w kollumnie Live przed nadpisaniem jej nową wersją. Ewentualnie mozna jeszcze dorobic kolumne, ktora bedzie trzymac cos w stylu timestamp(): danej wersji artykulu.

Prosta tabela, ktorej uzywam wyglada tak:
ID Tytul Tresc Live
1---xx---xxx---1
1---xx---xxx---0

ID to oczywiscie numer podstrony. W rurbyce Live 1 oznacza ze dana Tresc jest aktualna.

Czy tak to sie robi czy moze sa jakeis bardziej srpawdzone i skuteczniejsze metody na zarzadzanie wersjami?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
osl
post 13.05.2009, 07:55:09
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

generalnie proponowałbym rozwiązanie na bazie eZPublish.
dla każdego obiektu masz kolumny takie jak id obiektu (i to nie jest żaden klucz), current_version i published.
Dodając nową wersję - tak jak napisałeś - obiekt jest kopiowany i zwiększany jest numer wersji,
Dodatkowo domyślnie publikacja nowej wersji ustawia ją jako aktualną.
Nie bardzo rozumiem do czego chciałeś użyć kolumnę z timestampem - może ona przechowywać datę publikacji czy zmiany stanu,
ale szukanie po niej poprzednich wersji jest bardziej uciążliwe niż szukanie po numerkach wersji po prostu smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:13