![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na poczatek - czesc wszystkim!
Na zaliczenie przedmiotu traktujacego o Content Management System musze oczywiscie stworzyc wlasny prosty system zarzadzania trescią strony. Nie powiem, daleko mi do poziomu sredniozaawansowanego programisty, ale jakos mi idzie. Mam natomiast jeden problem. Otoz, jednym z wymogow tego CMS jest to, zeby mozna bylo przechowywac poprzednią wersję danej podstrony i w razie czego przywrocic ją z poziomu administratora. Próbowalem cos kombinowac i w sumie nie wiem, czy ide w dobrym kierunku.. Zanim zaczne bawic sie w kodzie, chcialem sie Was spytac, jak najczesciej ten problem jest rozwiazywany. Ja chcialem tak zrobic, zeby stara Tresc byla kopiowana w nowy wiersz z przyedzilonym numerkiem 0 w kollumnie Live przed nadpisaniem jej nową wersją. Ewentualnie mozna jeszcze dorobic kolumne, ktora bedzie trzymac cos w stylu timestamp(): danej wersji artykulu. Prosta tabela, ktorej uzywam wyglada tak: ID Tytul Tresc Live 1---xx---xxx---1 1---xx---xxx---0 ID to oczywiscie numer podstrony. W rurbyce Live 1 oznacza ze dana Tresc jest aktualna. Czy tak to sie robi czy moze sa jakeis bardziej srpawdzone i skuteczniejsze metody na zarzadzanie wersjami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie proponowałbym rozwiązanie na bazie eZPublish.
dla każdego obiektu masz kolumny takie jak id obiektu (i to nie jest żaden klucz), current_version i published. Dodając nową wersję - tak jak napisałeś - obiekt jest kopiowany i zwiększany jest numer wersji, Dodatkowo domyślnie publikacja nowej wersji ustawia ją jako aktualną. Nie bardzo rozumiem do czego chciałeś użyć kolumnę z timestampem - może ona przechowywać datę publikacji czy zmiany stanu, ale szukanie po niej poprzednich wersji jest bardziej uciążliwe niż szukanie po numerkach wersji po prostu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:13 |