![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Realizuje pewien projekt z elementami ajaxa. I chciałbym wbudować w formularz sprawdzanie w tle czy dany nick istnieje w bazie danych. Mianowicie chodzi o to że mam w formularzu pole input, do którego jak użytkownik wprowadzi nazwe swojego nick, to automatycznie by skrypt w tle sprawdzał w bazie danych czy taki nick już istnieje i obok pola input by pojawiał się obrazek potwierdzający że jest wolny lub zajęty. Znalazłem w necie mase skryptów ale wszystkie dotyczna przycisku submit i wywołania funkcji przez onclick, a mi chodzi o to by bez klikania w przycisk, tylko po wypełnieniu pola i przejściu do następnego wiersza (tablulatorem lub wskaźnikiem myszki), aplikacja automatycznie w tle sprawdziła tą wpisana wartość i porównała z wynikami z bazy danych czy nick taki istnieje (czyli występuje w jednym rekordzie) czy może nieistnieje (zwraca 0 rekordów). Ten post edytował xajart 12.05.2009, 09:53:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
daj dla inputa onblur="alert('ups, wyszedlem z inputa')"
![]() ps: przenosze bo z ajaxem to nie ma nic wspolnego -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do inputa przypisujesz onchange = "jakas_funkcja()", a resztę skryptu tak samo jak w tych gotowcach, co znalazłeś
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Okej dzięki juz wiem jak to zrobić, udało mi się to wykonać za pomocą biblioteki mintAjax.
Ale nie mogę wyczaić jak to samo zrobić przy pomocy JQuery ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że mintAjax jest wydajniejszą biblioteką ;> niż ten wieeelki JQuery
![]() -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Nie mogę ogarnąć JQuery
MintAjax mam zrobione tak: Kod <script src="mintAjax.js" type="text/javascript"></script>; <script> function spr() { var req = mint.Request(); req.method="post"; req.AddParam("input", $("name").value); req.Send("sprawdz.php", "wynik"); } </script> </head><body> <input id="name" type="text" onchange="spr()" /> <div id="wynik"></div> </body></html> Plik sprawdz.php Kod echo $_POST['input']; A teraz chciałbym to samo zrobić w JQuery, czy może mi ktoś pomóc, bo wszystkie próby jakich się podjełem skończyły się fiaskiem ![]() Ten post edytował xajart 12.05.2009, 18:46:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OT:
Cytat Wydaje mi się że mintAjax jest wydajniejszą biblioteką ;> niż ten wieeelki JQuery smile.gif To nie zależy od wydawania się, a od napisania kodu - musiałbyś zrobić odpowiednie testy - chyba, że takie zrobiłeś(wtedy pokaż nam wyniki - jak możesz) - najwydajniejsze są skrypty 'własne' głównie dlatego, że 'karzesz' robić przeglądarce tylko to co jest niezbędne ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
naskrobałem coś takiego
Kod function spr() { $('input[type="text"]#name.').blur(function(){ var a = this.value; alert(a); }); }; ale nie wiem czemu wyświetla się komunika dopiero jak drugi raz tabulatorem przejde przez to pole. I puki co nie wiem jak to przekazać do plku php, z tego co gdzieś czytałem to mniejwięcej jest jakos tak: Kod $.post('email.php', {name: .... }) tylko że w miejscu kropek nie wiem co mam wstawić bo jak dam this.value to niedziała. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Od rana siedziałem nad dokumentacja JQuery, bardzo przydatna dokumetnacja, teraz to rozbuduje na swoje potrzeby, ale może komuś się przyda
![]() Moje rozwiązanie: Kod ... <script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js"></script> <script> $(document).ready(function(){ $("input[type='text']#name").change( function() { var str = $(this).val(); $.ajax({ type: "POST", url: "sprawdz.php", data: { name: str }, // msg zawiera wartość zwróconą przez skrypt php, // w przypadku poprawnego zakończenia działania beforeSend: function (XMLHttpRequest) { $("div#content").html("Trwa sprawdzanie loginu."); }, success: function(msg) { // zapiszmy wynik działania skryptu na stronie html w div o id=”content” $("div#content").html(msg); }, error: function (XMLHttpRequest, textStatus, errorThrown) { $("div#content").html('Przepraszamy, wiadomość nie mogła zostać wysłana.'); } }); }); }); </script> <style> div { color:red; } </style> </head> <body> <input type="text" id="name" /> <input type="text" id="name2" /> <div id="content"></div> </body> </html> plik sprawdz.php Kod echo $_POST["name"]; temat można zamknąć ![]() Ten post edytował xajart 13.05.2009, 10:28:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:51 |