![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Na wstępie zaznaczę, że na php się kompletnie nie znam. Zawsze korzystałem z gotowców i jedynie lekko je modyfikowałem. Obecnie bawię się formularzem, który po wypełnieniu pół zwróci tekst z tagami BBCode. Jednym z takich tagów jest u mnie [youtube][/youtube], który wyświetla film. Między tagami powinien się znaleźć kod filmu, np. [youtube]QEllLECo4OM[/youtube]. Jednak kopiowanie samego kodu jest dla użytkowników mało naturalne. Chciałbym, żeby mogli oni wkleic cały link, a skrypt wyciągnął sobie sam kod filmiku, np.: Input użytkownika: http://www.youtube.com/watch?v=QEllLECo4OM Output skryptu: [youtube]QEllLECo4OM[/youtube] obecnie kod php wygląda następująco (i działa dla inputu "QEllLECo4OM"): Kod if (document.getElementById("youtube").value != ""){ txt = ""; txt += "[center][list][youtube]"; txt += "" txt += document.getElementById("youtube").value; txt += "[/youtube][/list][/center]\n\n\n"; document.getElementById("gen").value += txt; Dobrze by było, żeby skrypt odrzucał nie tylko to, co jest przed kodem (czyli http://www.youtube.com/watch?v=) ale także to, co znajduje się po nim (rozpoczęte znakiem &, np: &feature=related). Da się takie cos zrobić? Jeśli tak - to pomożecie laikowi? ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po prostu przefiltruj ten link od v= do znaku & lub jesli go nie ma to do konca...
-------------------- <?php
while($earth){ drop_bomb(); } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
parse_url" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual z flagą PHP_URL_QUERY, potem explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 9 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod <script language="JavaScript"> var str = "youtube.pl/watch.php?v=JAKISTAMFILMIK"; var a = str.indexOf("v=")+2; var b = str.indexOf("&"); if(b==-1){ var c = str.substr(a,str.length-a); } else { var c = str.substr(a,b-a); } alert(c); </script> takie z dup* ale jest ![]() a jak chcesz w php to
Ten post edytował bounty 11.05.2009, 20:56:43 -------------------- <?php
|
|
![]()
|
|
Już testuje. Dzięki!
------------ Ok, dzięki chłopaki, ale bez podstaw nie jestem w stanie dostosować tego kodu do moich potrzeb. A że ani Java, ani php nie będą mi w życiu potrzebne, zostawię tak jak jest ![]() Ten post edytował Amfidiusz 11.05.2009, 21:07:27 |
|
|
![]()
|
|
przecież ten kawalek kodu robi to o czym pisales ...
wyodrebnia z linku zawartosc zmiennej v ... wiec co jest nie tak ps jak chcesz to dalem jeszcze w php -------------------- <?php
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:03 |