![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dość nietypowy problem. Chcialbym poprosić o pomoc w jego rozwiązaniu. Mam tabele w bazie ktora zawiera kontakty, zawiera ona kolumne o nazwie priorytet. Przyjmuje ona wartosci od 1 do 99. Rekordy pobieram w następujący sposób, pomijajac oczywiscie polaczenie itd
Wynikiem jest w tym momecie coś takiego 1 - 66 2 - 78 3 - 82 4 - 95 5 - 99 Zalezaloby mi teraz zeby pobraz za kazdym razem jescze poprzedni i kolejny rekord z tablicy, zby wynik wygladał tak: 1 - 66 - p: - n:78 2 - 78 - p:66 - n:82 3 - 82 - p:78 - n:95 4 - 95 - p:82 - n:99 5 - 99 - p:95 - n: ułatwi mi to przekazywanie koment umożliwiających zamiane konkretnych rekordów miesjcami. o ile poprzedni rekord jestem w sanie sobie zdefiniowac, przypisujac wartosc do nowej zmiennej to calkowicie niewiem jak zabrac sie za przedstawienie kolejnego. Ten post edytował dobryvinyl.com 9.05.2009, 21:23:34 -------------------- ___________________________________________
www.digart.pl / galeria jakich mało. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem, opisz problem lepiej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 126 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za pomocą petli while wyswietlam wszystkie rekordy z bazy danych, jak teraz wyswietlic w jednej pozycji wartosc poprzedniego, aktualnego i nastepnego pola z kolumny priorytet.
Zaluzmy ze tabela wyglada tak: id | tytul | priorytet 1 | tytul A | 99 2 | tytul B | 70 3 | tytul C | 20 4 | tytul D | 10 i jak teraz to wyswietlic zby efekt byl taki 1 tytul A - poprzedni priorytet: XX - aktualny priorytet: 99 - nastepny priorytet: 70 2 tytul B - poprzedni priorytet: 99 - aktualny priorytet: 70 - nastepny priorytet: 20 3 tytul C - poprzedni priorytet: 70 - aktualny priorytet: 20 - nastepny priorytet: 10 4 tytul D - poprzedni priorytet: 20 - aktualny priorytet: 10 - nastepny priorytet: XX O ile jak jest aktualny i poprzedni jestem wstanie zrobic, to niewiem jak dobrac sie do nastepnej wartosci. Ponizej kod jaki mam w głowie
Czy teraz jest to jaśniejsze? Ten post edytował dobryvinyl.com 9.05.2009, 22:26:24 -------------------- ___________________________________________
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzuć to co pobierasz do tablicy $tab[] i potem odczytaj:
Coś takiego. Ten post edytował kornel-php 9.05.2009, 22:44:43 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
kornel-php a czy mozesz mnie jakos bardzij na konkretne tory skierowac?
jakis przyklad, chocby szkielet? Juz Ci bardzo dzikuje ale bede wdzieczny za wytlumaczenie. -------------------- ___________________________________________
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Zamiast wyświetlać dane na ekran wrzucasz je do tablicy za pomocą pętli, dzięki której wyciągasz dane z bazy. I tak dla każdego kolejnego rekordu:
Teraz uporządkowane dane masz już w tablicy. Odczytujesz je podobną instrukcją:
Łapiesz? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Cos mi to nie idzie, domyslam sie ze popelniam gdzies blad w miejscu są_dane. Powalcze jeszcze, mam nadzieje ze znajde rozwiazanie. Tak czy siak bardzo dziekujeza pomoc.
-------------------- ___________________________________________
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast są dane musisz wstawić mysql_fetch_assoc (lub podobne)... To tylko ogólny schemat a nie gotowy kod
![]() Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:40 |