![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrobiłem formularz do zapisów, wszystkie zmienne są pobierane prawidło jednak gdy zapisuje mi je do bazy wyskakuje mi błąd:
Column count doesn't match value count at row 1 help , pls ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz blad w zapytaniu, nie podajesz wartosci wszystkich kolumn, ktore sa w tabeli. Pokaz kod dodajacy i strukture tabeli.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
[php:1:cf25c73565]<?php
if(isset($submit)) { $loss=0; $win=0; $pkt='0'; $win='0'; $loss='0'; $time = date("H:i:s"); $date = date("Y-m-d"); $sql = "insert into gracze VALUES(NULL,'$nick','$from','$age','$clan','$www_clan','$www','$connect','$gg','$mail','$awards','$date','$time','$win','$loss','$pkt' )"; mysql_query($sql) or die(mysql_error()); echo("$sql"); include("header.tpl"); print "<center>::: <a href="zapisy.php?zapisani" style="text-decoration: none;">Zobacz zapisanych</a> ::: <a href="zapisy.php?zapis" style="text-decoration: none;">Zapisz sie</a> ::: <br><br> Zostałeś zapisany!</center>"; include("footer.tpl"); } ?>[/php:1:cf25c73565] Tabela: Pole Typ Null id int(11) Nie nick varchar(32) Nie from varchar(64) Nie age varchar(11) Nie www_clan varchar(64) Nie www varchar(64) Nie connect varchar(64) Nie gg varchar(32) Nie mail varchar(32) Nie awards text Nie date varchar(32) Nie time varchar(32) Nie pkt varchar(11) Nie win varchar(11) Nie loss varchar(11) Nie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja najlepszy ze sqla nie jestem ale chyba ten NULL na pierwszej pozycji (w insercie) jest nie za bardzo ...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: nie wepchniesz do NOT NULL wartości NULL.
Po drugie jak chcesz dodawać NULL to ustaw sobie typ kolumny na NULL i jako wartość domyślną daj NULL - wtedy wystarczy, ze pominiesz tą kolumne a dostaniesz w niej null. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hm ale mam jeszcze drugą tablele z podobnych skyptem ,, tylko w tej tabeli jest mniej kolum i wszystko smiga, btw. nie moge ustawic aby id było NULL , nie wiem dlaczego pisze mi że ustawione ale w tabeli dalej pisze ze jest not null
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autoincrement wyklucza NULL.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to jak w takim razie mam zrobic aby przypisywało mi do kazdego wiersza id?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobić autoincrement, NOT NULL, a przy dodawaniu pominąć kolumnę - samo sie zwiększy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
big THX , działa :]
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:28 |