![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, powiem szczerze, że tylko powieszchownie przejżałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na mój nurtujący mnie już sporo czasu problem.
Otórz pisze aplikacje w której istnieje możliwość logowania co za tym idzie rejestracji użytkowników. Aby ułatwić zakładanie kont chcę dać możliwość wczytywania pliku z konwecja zapisywanych w nim danych " imie; nazwisko ; mail ; haslo" rejestracja poprzez pola do wypełniania działa bez zarzutu jednak z tą wykorzystująca plik nie mogę sobie poradzić. Kod jest taki: CODE <?php include("config.php"); ?> <?php //czytanie z 1 pliku $plik = implode('', file('nazwa.txt')); $tablica_z_danymi_do_logowania = explode(";", $plik); //echo $tablica_z_danymi_do_logowania[0]; //ile bedzie osob do zalogowania, indeksowane od 0 $ilosc_wierszy_w_pliku = (count($tablica_z_danymi_do_logowania)- 1 ) % 7; //echo $ilosc_wierszy_w_pliku; $ilosc_danych_w_pliku = count($tablica_z_danymi_do_logowania)-1; //echo $ilosc_danych_w_pliku; for($i=0 ; $i<$ilosc_wierszy_w_pliku ; $i++) { //wyliczanie nr maila ktory w pliku znajduje sie odpowiednio na pozycjach 2, 10, 18...(($i*7) + $i + 2) $nr_mail = (($i*7) + $i + 2); //sprawdzanie czy nie ma przypadkiem juz takiego samego maila w bazie $sprawdz = $tablica_z_danymi_do_logowania[$nr_mail]; $result = mysql_query("SELECT mail FROM login WHERE mail = '{$sprawdz}'") or die("BŁĄD W ZAPYTANIU"); $row = mysql_fetch_row($result)or die('blad'); // if ($sprawdz == $row[0]) // { // echo 'podany email: '; echo $row[0]; echo ' istnieje juz w naszej bazie'; // } } ?> I głównie chodzi o to, że CODE $row = mysql_fetch_row($result)or die('blad'); czy ktoś mógłby mi pomóć? Zapewne jest to jakiś szczegół ale ślęcze nad tym juz pare godzin i nie moge dojść co robię źle |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
skasuj ten die i niech pokarze oryginalny z mysql-a błąd. poza tym gdzie się łączysz z bazą danych, domniemam że w pliku config.php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
plik sobie daruj, bo to nie jest najlepsze miejsce na trzymanie takich danych jak login hasło i email, szczególnie na tej lokalizacji co obecnie się znajduje jak już cokolwiek mysql ci wypluje z tego pytania $result = mysql_query("SELECT mail FROM login WHERE mail = '{$sprawdz}'") or die("BŁĄD W ZAPYTANIU"); to już ten warunek jest zbędny, ponieważ baza jak coś zwróci to akurat ten email if ($sprawdz == $row[0]) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykasowałam "or die();" ale nie wypisuje się żaden błąd ;/
co do pliku, mój promotor zarzyczył sobie żeby zrobić właśnie takie ułatwienie tak, z bazą łączę sie poprzez plik config.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
pokaż plik config i na początek kodu daj polecenie
error_reporting(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE); |
|
|
![]()
|
|
config.php
CODE <?php session_start(); //tutaj musisz wpisa� $db_login = "root"; // login do serwera mySQL $db_pass = ""; // haslo do bazy mySQL mysql_connect("localhost","root","") or die(mysql_error()."Nie mozna polaczyc sie z baza danych. Prosze chwile odczekac i sprobowac ponownie."); mysql_select_db("nokor") or die(mysql_error()."Nie mozna wybrac bazy danych."); ?> error_reporting(E_ERROR | E_WARNING | E_PARSE); nadal nie wypisało żadnego błędu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 6 Dołączył: 11.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nadal nic nie wypisuje, pusta strona się odpala
CODE $result = mysql_query("SELECT mail FROM login WHERE mail = '{$sprawdz}'") or die("BŁĄD W ZAPYTANIU"); if($result != false) { echo 'istnieje podany mail'; } niby jest okej, gdyz mam w pliku 3 maile ktore istnieja juz w bazie jezeli dobrze rozumiem ze mysql_query wyrzuca true gdy znajdzie porownanie w bazie z zadanym zapytaniem Ten post edytował mon 8.05.2009, 16:56:21 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a zrób tak:
Ten post edytował piotrooo89 8.05.2009, 16:53:16 |
|
|
![]()
|
|
a zrób tak:
nie wypisało żadnego błędu, nadal jednak nie działa ;/ |
|
|
![]()
|
|
bo on w ogóle błędów nie pokazuje, gdzieś pewnie jest błąd typu fatal np na początku kodu, którego nie pokazuje wiec dale już serwer ignoruje skrypt
wiec zacznijmy od początku, gdzie to uruchamiasz na jakim serwerze, pokaz cały kod z tabelami i danymi, spróbuje to uruchomić u siebie |
|
|
![]()
|
|
ale gdy odkomentowuje kolejne echa to wszystko wypisuje, przestaje wypisywac po $row = mysql_fetch row($result); także juz nie wiem czy wcześniej jest źle
hmmm kod to okolo 15plikow ;/ korzystam z wampa czyli mysql a odpalam na apachu |
|
|
![]()
|
|
ja tu błędów nie widzę, nie wiem nawet czego się czepić, a co do configa, to powinny sie tam znajdować tylko zmienne systemowe, a nie do tego części kodu, zmień promotora (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
hehe to nie jego wina tylko moja (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pisze w php kompletnie nie mając o nim pojęcia i ucząc się z manuali, no i dlatego tez nie wiem dlaczego mi to nie działa ;/ w każdym bądź razie dzięki za wielkie chęci (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) najlepiej będzie jak pójde do niego, bo jeśli on nie będzie wiedział co z tym zrobić to niby skąd ja mam wiedzieć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
to masz serwer na localhost ?
|
|
|
![]()
|
|
tak
|
|
|
![]()
|
|
baza i tabela taka istnieje w mysql (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ,
|
|
|
![]()
|
|
tak wszystko jest, np. taki kod który rejestruje użytkownika poprzez wpisywanie kolejno w pola imienia, nazwiska, maila i hasla działa: przepraszam za to kodowanie ;/
CODE <?php include("config.php"); ?> <?php $imie = $_POST['imie']; $nazwisko = $_POST['nazwisko']; $mail = $_POST['email']; $haslo = $_POST['haslo']; $stanowisko = $_POST['stanowisko']; $upowaznienie = $_POST['upowaznienie']; $departament = $_POST['departament']; $firma = $_POST['firma']; //ustawiana na false gdy jakies pole byĹ‚o puste, jesli jest true moĚĽna wykonać zapytanie $puste_pole = true; //sprawdzenie czy wszystkie pola zostaĹ‚y wypeĹ‚nione if(!$imie OR empty($imie)) { echo 'WypeĹ‚nij pole z imieniem'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$nazwisko OR empty($nazwisko)) { echo 'WypeĹ‚nij pole z nazwiskiem'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$mail OR empty($mail)) { echo 'WypeĹ‚nij pole z mailem (stanie siÄ‚Â„Ă˘Â„Ë˜ on loginem!)'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$haslo OR empty($haslo)) { echo 'Nadaj uĚĽytkownikowi hasĹ‚o dostÄ‚Â„Ă˘Â„Ë˜pu'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$stanowisko OR empty($stanowisko)) { echo 'Wypelnij pole ze stanowiskiem'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$upowaznienie OR empty($upowaznienie)) { echo 'Wybierz upowaĚĽnienie'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$departament OR empty($departament)) { echo 'Wypelnij pole z nazwÄ… departamentu'; $puste_pole = false; exit; } else if(!$firma OR empty($firma)) { echo 'Wypelnij pole z nazwÄ… firmy'; $puste_pole = false; exit; } else if( $puste_pole == true) { //sprawdzanie czy nie ma przypadkiem juz takiego samego maila w bazie $sprawdz_mail = mysql_query("SELECT mail FROM login WHERE mail = '$mail'"); $result = mysql_fetch_array($sprawdz_mail, MYSQL_NUM); if ($mail == $result[0]) { echo 'podany email: '; echo $mail; echo ' istnieje juz w naszej bazie'; } else { //wpisanie danych do tabeli login $sql_into_login = mysql_query( "INSERT INTO login VALUES (NULL , '$imie', '$nazwisko', '$mail', '$haslo', '$upowaznienie')") or die("błąd: ".mysql_error()); //wpisanie danych do tabeli uzytkownik $sql_into_uzytkownik = mysql_query(" INSERT INTO uzytkownik VALUES (NULL , '$stanowisko', '$departament', '$firma')") or die ("błąd: ".mysql_error()); echo 'PomyĹ›lnie utworzono uĚĽytkownika z loginem: '; echo $mail; echo ' i hasĹ‚em: ' ; echo $haslo ; } } ?> Ten post edytował mon 9.05.2009, 09:39:02 |
|
|
![]()
|
|
podstawy
Kod echo 'podany email: '; echo $mail; echo ' istnieje juz w naszej bazie'; Kod echo "podany email: {$mail} istnieje juz w naszej bazie";
|
|
|
![]()
|
|
eh tak wstyd mi, faktycznie nie wiedziałam jak to zrobić
|
|
|
![]()
|
|
na początku otwierasz na końcu zamykasz znacznikiem PHP "<?php ?>"
Kod <?php include("config.php"); ?> <?php Kod <?php require_once("config.php"); ....... jak masz coś takiego Kod <?php include("config.php"); ?> <?php ......... header('Location: ...... będziesz chciał coś zrobić na np nagłówku, czy dać jakieś ciasteczko, to wysypie się błędem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 04:54 |