![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Mecze sie z problemem od 3 dni, zrobilem wszystko co trzeba, przeczytalem wszystkie informacje na forum o polskich znakach , skonfigurowalem odpowiednio baze, serwer, pliki notepada++, wszystko na utf8 collation utf8_polish_ci. Najdziwniejsze jest to ze polskie znaki z tej samej tabeli z roznych kolumn wyswietlaja sie różnie. Oto eksport z phpMyAdmina :
Jak widać mamy ti dwa przypadki, jeden to Maks PcheÅ‚ka (Maks Pchełka) z kolumny real_name drugi przypadek to "zły" z kolumny align. Najdziwniejsze jest to ze gdy odpalam strone Maks PcheÅ‚ka wyświetla sie prawidłowo zaś "zły" wyswietla sie ze znakiem zapytania zamiast literki "ł" ![]() Dodam ze słowo zły jest przetwarzane przed wyświetleniem w tabeli przez str_replace w ten oto sposob :
zaś Maks Pchełka wyswitelany jest w ten sposob :
Gdzie $row['alias'] jest wartościa pobierana z bazy danych Ludzie pomozcie , juz pytalem znajomych programistow kogo sie dało i nic......wstawie 100x pomogł za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed zapytaniem a po połączeniu do bazy daj sobie coś takiego
Ja tak mam dopisane przed dodaniem i pobieraniem danych i wszystko działa poprawnie. Zobacz jakie kodowanie ma Twój serwer to też częsta przyczyna. Pozdrawiam Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam u siebie troszkę rozszerzone
i u mnie działa. Zmień sobie odpowiednie wartości i też powinno hulać. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam to dopisane, i dzieki temu wogle sie wyswietla, bo wczesnie wogole sie nei wyswietlalo nawet ze znakiem zapytania, a co do serwera to tez ustawiony raczej na utf8, mozesz jeszcz powiedziec gdzie to sie sprawdza zebym sie upewnił....
pianta_d przed chwila tez dodałem to co napisales wyzej mimo ze wszystkie wartosci mam ustawione w bazie bankowo na utf8, dopisalem oczywiscie swoja wersje czyli z utf8 ale nic sie nie zmienilo..... Ten post edytował Wolfie 7.05.2009, 14:25:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 18 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz w phpmyadmin
Zacytuje kiedyś dawno pisany wątek z tego rofum. - przed pierwszym zapytaniem do bazy mam mysql_query('SET NAMES LATIN2'); - kodowanie w meta mam iso-8859-2 (zapisane przez jakiś edytor, a nie notatnik) - system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) - system porównań dla połączenia MySQL: UTF8_Unicode_ci - metoda porównywania napisów: latin2_general_ci Ten post edytował pianta_d 7.05.2009, 14:26:12 |
|
|
![]()
|
|
Ale ja to wszystko mam juz ustawione na utf8, przeciez pisalem ze od 3 dni sie z tym borykam......notepad , bazy danych i cala ta reszta jest usawiona na utf8.....
Zreszta tak jak mowilem w pierwszym poscie, nawet z tej samej tabeli literki polskie wyswietlaja sie poprawnie, z innych tabel na tej samej stronie tez poprawnie tylko z tej jednej kolumny dane wstawiaja sie ze znakiem zapytania....wiec widac wyraznie ze serwer i cala reszta jest skonfigurowana poprawnie, dlatego podejrzewam ze cos jest nie tak przez funkcje str_replace bo to w zasadzie jedyna roznica przy przetwarzaniu danych tam gdzie wyswietla sie zle..... Ten post edytował Wolfie 7.05.2009, 14:29:42 |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy nie będziesz musiał wyedytować wpisów, które już masz w bazie.
Ja kiedyś też miałem podobny. Wtedy zrobiłem tak, że wyedytowałem każdy wpis do bazy poprawiając w odpowiednim kodowaniu, oczywiście jeśli wpisów jest mało. Jeśli u masz dużo wpisów, skorzystaj z Gżegżółki |
|
|
![]()
|
|
Tak , mogłbym to wyedytowac ale wstawiajac nowe dane przez formularz na stronie do bazy danych powtorzy sie ten sam problem.....a ja bym chcial naprawic przyczyne a nie skutek
![]() Ten post edytował Wolfie 7.05.2009, 14:39:45 |
|
|
![]()
|
|
A może masz problem z kodowanie tego konkretnego pola
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kodowanie dla tej tabeli i dla kolumny tej tabali tez jest usawione na utf8.....
No i znowu wszyscy mnie olali ![]() Ten post edytował Wolfie 7.05.2009, 14:43:25 |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem coś takiego convert
|
|
|
![]()
|
|
No tak tylko po co mam konwertowac z utf8 na utf8 .... ?
|
|
|
![]()
|
|
A zamiast utf8_polish_ci daj utf8_general_ci
|
|
|
![]()
|
|
ale tylko w tej kolumnie tabeli gdzie wyswietla sie zle ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 389 Pomógł: 141 Dołączył: 11.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie korzystasz z jakiś funkcji operujących na stringach przed zapisaniem ich w bazie? Np strtolower(), albo coś podobnego? Takie funkcje też lubią namieszać.
Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisalem w pierwszym poscie, korzystam z funkcji str_replace, w pierwszym poscie widac dokładnie jak to jest zastosowane.....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 34 Dołączył: 7.12.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to jest funkcja, której używasz do wyświetlania danych. A mi chodziło od etap, pomiędzy pobraniem nazwy z pola input, a wstawieniem jej do bazy.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, przed wstawieniem do bazy nie przetwarzam zadna funkcja.....
W skrypcie pobierajacym dane wyswietlilem tablice danych ktore pobieram z formularza i wygląda ona poprawnie, wszystko ładnie z polskimi literami : Cytat Array ( [alias] => Wilkołak [name] => Robert Drake [powers] => Array ( [0] => 24 [1] => 27 ) [address] => ul. Krótka [city] => Łódź [state] => ŁD [zip] => 93-222 [align] => zły [action] => Utwórz postać [cid] => 0 ) 1
|
|
|
![]()
|
|
A jak dodasz jakąś następną osobę z polskimi znaczkami to też jest coś pomieszane? I spróbuj dodać coś przez PhpMyAdmina... Daj znać czy również są błędy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:53 |