![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję napisać skrypt, który stworzy mi miniaturki zdjęć z danego katalogu. Skrypt napisałem (być może źle) i nie robi tego co ma robić. Nie pracowałem dotychczas z biblioteką GD, więc proszę o pomoc. Na forum wyszukiwałem postów o podobnej treści jednak nikt nie miał takiego problemu.
Skrypt zamknąłem w funkcji, która wykonując się rzuca wieloma Warningami. Oto przykładowy: Warning: imagecreatefromjpeg(Resource id #3z8.jpg) [function.imagecreatefromjpeg]: failed to open stream: No such file or directory ... A to moja funkcja: function create_gallery($katalog) { if (!extension_loaded('gd')) if (!dl('gd.so')) echo "Nie mogę odnaleźć bibioteki GD!"; if (is_dir($katalog)) { $cat = opendir($katalog); while (false !== ($file = readdir($cat))) { if (ereg('.jpg ,$file)) { $img = imagecreatefromjpeg($cat.$file); $dlu = imagesx($img); $wys = imagesy($img); if ($dlu < $wys) { $w = 130; $d = ($w*$dlu)/$wys; } else { $d = 130; $w = ($d*$wys)/$dlu ; } $img_mini = imagecreatetruecolor($d,$w); imagecopyresampled($img_mini, $img, 0, 0, 0, 0, $d, $w, $dlu, $wys); imagejpeg($img_mini, $cat.'mini/'.$file, 80); imagedestroy($img); imagedestroy($img_mini); } } closedir($cat); return 'No dobra!'; } else { return 'Klopot z katalogiem'; } } Ten post edytował kobylecki 7.05.2009, 10:32:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
masz prawo do zapisu w tym katalogu
![]() tzn nie masz praw zapisu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wszystkie prawa (i nie tylko ja). Istnieje też katalog który podaję do funkcji (podaję ścieżkę względną ze slashem na końcu).
Istnieją też pliki w nim o rozszerzeniu .jpg. Istnieje także katalog mini, w któym chcę zapisywać miniaturki. Wszystko ma wszystkie uprawnienia. Pewnie coś w funkcji jest nie tak - proszę, przeanalizujcie ją (może do tego katalogu mini trzeba jakoś wejść)? W podanym przykładzie Warninga istnieje plik z8.jpg w katalogu podanym jako parametr. Nie wiem dlaczego jest tam ten prefiks #3. Ten post edytował kobylecki 7.05.2009, 10:43:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A co pisze?
Resource id #3 no i tutaj latwo sie domyslic ze zamiast $cat masz dac $katalog. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prawdziwie czeski błąd. Dzięki!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
$cat to nie nazwa folderu tylko wskaźnik, jest chyba różnica , w ereg nie domknąłeś ' ale to nie jest powodem obecnego błędu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:59 |