![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie, robię formularz kontaktowy i mam pewien problemik.
Oto moje pole Imię w formularzu. Pytanie nr 1 Jak poniższy kod umieścić w zmiennej ? Chciałbym, aby komunikat wyświetlał się w określonym miejscu, dlatego muszę go wrzucić w zmienną, ale nie wiem jak to zrobić próbowałem poprzez $zmienna = kod ale nie udało mi się.
Pytanie nr 2 Chciałbym jeszcze dodać do tego kodu, aby nie było można wpisać dwóch ciągów znaków tylko jeden ciąg znaków, bo jak wiadomo imię nie może składać się z dwóch wyrazów, przynajmniej nie w moim formularzu ![]() Pytanie nr 3 Chciałbym, aby nie było możliwości wpisania dwóch takich znaków koło siebie np. "aa" "paatryk" itd. jaka funkcja za to odpowiada ? ![]() Uwagi dotyczące kodu mile widziane. Proszę o pomoc, z góry dziękuję, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
tam gdzie echo daj $tresc='<p>costam</p>';
jeśli mają się te treści dodawać dajesz $tresc.='kolejna'; i na koniec gdzie ci się podoba dajesz echo $tresc; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Po co w zmiennej? nie lepiej po prostu treść komunikatu wrzucić do zmiennej i wyświetlić go w odpowiednim miejscu? albo najzwyczajniej wstawić kod php w odpowiednim miejscu? nie rozumiem takiej idei
![]() 2. Musisz wyszukać czy ciąg zawiera spację - np. strpos() 3. to zapewne da się rozwiązać wyrażeniami regularnymi. Tylko po co? A jak ktoś ma na imię "Anna"? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam gdzie echo daj $tresc='<p>costam</p>'; jeśli mają się te treści dodawać dajesz $tresc.='kolejna'; i na koniec gdzie ci się podoba dajesz echo $tresc; Ja mam to wszystko w jednym pliku i na początku skryptu. Ten kod co podałem znajduje się w if ,a echo z wyświetlaniem formularza w else dlaczego ten kod chciałbym dać w zmienną po to aby był czytelny bo tak to zaraz mi się wszystko pokiełbasi. Dałem cały kod w $zmienna="kod"; jak również $zmienna='kod'; ale niestety nie działa tak. 1. Po co w zmiennej? nie lepiej po prostu treść komunikatu wrzucić do zmiennej i wyświetlić go w odpowiednim miejscu? albo najzwyczajniej wstawić kod php w odpowiednim miejscu? nie rozumiem takiej idei ![]() 2. Musisz wyszukać czy ciąg zawiera spację - np. strpos() 3. to zapewne da się rozwiązać wyrażeniami regularnymi. Tylko po co? A jak ktoś ma na imię "Anna"? 1. Po to, aby było mi łatwiej w odczytaniu kodu ![]() 3. No okej, nie mogłem znaleźć imiona w dwoma takimi samymi znakami, ale widzę, że mi pomogłeś dlatego chciałbym, aby były dopuszczalne dwa takie same koło siebie, ale 3 już nie. Wyrażeniami regularnymi ? Dużo z tym roboty ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie widze specjalnie korzyści w czytelności, skoro i tak musisz to gdzieś wstawić.
Jak już musisz, to może po prostu wyrzuć to do osobnego pliku i wstaw include. Ewentualnie jest jeszcze funkcja eval(), ale tu musisz bardzo uważać ze względu na bezpieczeństwo. 3. No to już zależy jak szybko sobie poradzisz z opanowaniem ich - ale jak już dasz rade, to otworzy to sporo możliwości ![]() tylko się nie przeraź od razu jak to często bywa na początku ;P |
|
|
![]()
|
|
wszystko ma być w zmiennej? ok, ale eval to przesada. choć lepiej imho to rozbić jak wcześniej ale jak kto woli:) Ten post edytował Spawnm 7.05.2009, 10:32:40 |
|
|
![]()
|
|
tam gdzie echo daj $tresc='<p>costam</p>'; jeśli mają się te treści dodawać dajesz $tresc.='kolejna'; i na koniec gdzie ci się podoba dajesz echo $tresc; Zrobiłem tak:
i w rezultacie teraz mam w dwóch miejscach komunikat, a ja chcę tylko w jednym, gdzie tkwi problem ? |
|
|
![]()
|
|
//zapis danych do zmiennej
if(strlen($imie)<3){ $poka='mało'; } //w dowolnym innym miejscu echo $poka; wyświetlasz w 1 miejscu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem że skrypty chcesz oddzielić od reszty kodu strony ? W tym wypadku najwygodniej będzie użyć funkcji.
Teraz w miejscu gdzie chcesz "wstawić" ten kod wpisujesz:
$imie - zmienna która przechowuje imie które chcesz sprawdzić Ten post edytował ryba616 9.05.2009, 23:59:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:39 |