![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Banalna sprawa, ale nie mam pojecia co tu jest zle, czemu formularz po nacisnieciu przycisku wyslij, nie dodaje rekordu do bazy?
<form action="" method="GET"> Nazwa imprezy: <input type=textarea name="nazwaa"/><br/> <input type=submit value="Wyslij"/> </form> CODE <?php if(isset( $_GET['nazwaa'])) $zapytanie2 = "INSERT INTO `content` (`id`, `nazwa`) VALUES ('', $_GET['nazwaa'])"; - tutaj jest wskazany blad, ale nie mam pojecia co jest zle. $idzapytania2 = mysql_query($zapytanie2) or die("nic nie dodaje"); ?> Polaczenie z baza jest oczywiscie wczesniej, tutaj wrzucilem tylko czesc pliku :] Ten post edytował starter91php 6.05.2009, 23:29:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Popraw zapytanie brakuje ci ) i masz zle '' albo "" daj kolorowanie skladni to ci powiem nie chce mi sie tego wklejac do edytora teraz.
A w ogole gdzie masz polaczenie z baza?? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawiasy sa chyba ok : ), apostrofy i cudzyslowy tez zgodnie ze wzorem. Pewnie cos z GET namieszalem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień na Zmienne typu string muszą być w cudzysłowiach. A poza tym poczytaj o SQL Injection. Aha - czy Twoje pole id może przyjmować pustą wartość? Ten post edytował sowiq 6.05.2009, 23:38:49 |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje pieknie
![]() Moje pole id jest auto increement. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ok, poprawilem ten kod i pod tym wzgledem, thx
![]() Kazda wpisana wartosc dodaje mi sie 2 razy, znowu cos spieprzylem. A dokladnie to po kazdym odswiezeniu strony dodaje sie ostatnio wprowadzona wartosc - wtf? Kod formularza i dodania rekordu do bazy umiescilem bezposrednio po polaczeniu z baza na poczatku pliku, pewnie dlatego za kazdym razem dodaje stara wartosc, nawet kiedy textarea jest juz puste - moze wyzerowac jakos $_GET? Ten post edytował starter91php 7.05.2009, 00:20:15 |
|
|
![]()
|
|
moze wyzerowac jakos $_GET? Zmienne $_GET są pobierane z adresu, który wywołujesz. Dlatego oczywiste jest, że jak odświeżysz stronkę, to tak jakbyś drugi raz wysłał te same dane.Żeby temu zapobiec zaraz po dopisaniu nowego rekordu zrób przekierowanie. Jeśli zapisujesz wywołując np. zapis.php?zapisz=1, to przekieruj na zapis.php Możesz to zrobić za pomocą header()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + Location, JavaScript, czy tagi meta http-equiv. |
|
|
![]()
|
|
Hmm, testowalem kilka razy ta funkcje header(), jednak gdzie nie wstawie kodu np.:
CODE header("Location: http://www.onet.pl/"); exit; to nie następuje żadne przekierowanie, gdzie powinienem dokladnie wrzucic ta funkcje, aby zaraz po dodaniu rekordu do SQL nastąpiło przekierowanie? Próbowałem chyba wszędzie i nihooyah %-) Ten post edytował starter91php 7.05.2009, 22:44:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 15:21 |