![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W jaki sposób napisać zapytanie SQL, które oprócz wykonania opercji UPDATE / DELETE policzy ilość zmodyfikowanych / usuniętych rekordów? -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poprostu tworzysz sobie zmienne np $queries = 0; za kazdym Update zwiekszasz ja o 1 czyli $queries++ i masz ile zostalo zmienionych i tak samo z delete.
Najlatwiejsza rzecz jaka przychodzi mi do glowy. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie spełnia moich oczekiwań.
Specjalnie wytłuściłem "zapytanie SQL" - chce żeby to baza zliczyła, nie chce używać do tego żadnej funkcji PHP ani iteracji. (coś a la COUNT() przy SELECT, ale odpowiednik dla UPDATE i DELETE) -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet patrzac w kod phpMyAdmin zobaczysz ze przy usuwaniu/zmienianiu sprawdzaja najpierw ile rzeczy zostanie usunietych/zmienionych.
Jesli chcesz przykladowo wyrzucic z bazy ludzi z warszawy to zwyklym countem(*) na selec'cie sprawdzasz ile ich bedzie. -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, ale wtedy muszę wykonać 2 zapytania:
- 1 x select - 1 x update/delete I tak mam właśnie teraz, a chcę z tego zrobić jedno zapytanie - samo update/delete wraz ze zliczeniem. Kefirek: Wypróbuję tę funkcję co mi podałeś jak tylko będę mógł, mam nadzieje, że zadziała. Ten post edytował Skie 8.05.2009, 15:16:17 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:07 |