![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Chciałbym wylosować odpowiednie liczby ze zbioru liczb, ale różne od liczb już dodanych do bazy danych. Jak to ugryźć? Mam takie coś.
A pola w bazie są takie same jak nazwy czyli: mapa: int i pole: int. Jak skonstruować zapytanie do bazy? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam. miccom Ten post edytował miccom 6.05.2009, 18:48:34 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak
I potem sprawdzsz czy wylosowane liczby istnieją w tablicy $mapa i $pole za pomcą is_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jak istnieje to losujesz jeszcze raz jak nie to wyswietlasz lub robisz co tam chcesz dalej Ten post edytował kefirek 6.05.2009, 18:43:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak
I potem sprawdzsz czy wylosowane liczby istnieją w tablicy $mapa i $pole za pomcą is_array" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jak istnieje to losujesz jeszcze raz jak nie to wyswietlasz lub robisz co tam chcesz dalej No tak myślałem, ale jak zrobić warunek jeśli podane dane już są? I jak wykonać tą pętlę. -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat No tak myślałem, ale jak zrobić warunek jeśli podane dane już są? I jak wykonać tą pętlę. http://funkcje.net/view/3/1/188/ Robisz normalna petle for lub foreach i jedziesz po danych. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie.
Zrobiłem coś takiego:
Ale nie działa, pewnie jest coś źle;/ Pomocy! Ten post edytował miccom 6.05.2009, 21:00:24 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kombinuj cos w ten desen albo w ogole to zmiennej $a daj np tak:
Rob print_r na tablice $a i zobacz jakie daje ci dane ktore zapisuje w petli while() i mi pokarz. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego:$mapa=rand(1,50);
plik los.php
-------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem to bylo pytanie czy stwierdzenie?
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Witaj.
Robiąc tak jak podałeś:
Wyciągasz dane z danych, bo $mapa jest wylosowane na samej górze. Po za tym wrzuciłem powyższy kod: i nie działa, pusta strona;/ -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
Sam $mapa wrzucales do tablicy to raz.
Dwa to nie powiedzialem ze kod bedzie dziala tylko ze masz robic cos w ten desen co ci podalem bo miales duzo bykow. Trzy:
Zrob potem:
I pokaz chodz kawalek bo nawet nie wiem czy ci pobiera dane potem zrobi sie reszte. P.S i dawaj sobie zawsze error_reporting(E_ALL) zeby kod debugowac. P.S2 zapomnialem dodac ze jak tak bedziesz robil:
to dostaniesz tylko ostatnie dane bo nadpisujesz za kazdym obejsciem petli daj .= zamiast = Ten post edytował marcio 6.05.2009, 22:52:22 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Ok.
Działa. Otrzymałem takie dane: Mam dwa wpisy testowe a wynik to Array ( [0] => 1 [1] => 1 ) Array ( [0] => 24 [1] => 56 ) Array ( [0] => testowe [1] => bierun ) -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:33 |