![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję stworzyć przyjazna architektura podstron chodzi mi o dodawanie podstron żeby w przyszłości łatwo można było dodać nowe.
Mój przykład (każda strona zawiera nagłówek i treść) Strona główna - dane pobierane z bazy nagłówek i treść switch pobiera dane z bazy (nagłówek i treść wg id) następne strony podobnie, np kontakt Teraz jak potrzebujemy dołączyć jakiś większy skrypt np. galerie switch z plikiem i pobierany jest nag z bazy. Można to jakoś prościej w obsłudze zrobić? Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 18 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
jak to masz zrobione na mod_rewrite, statycznie ze w każdym pliku masz skrypt który pobiera dane z sql-a, czy może na parametrach w zapytaniu get
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam przykładowo mod_rewrite, przekazuje id strony w get
więc jak to może być jeszcze inaczej zrobione? ![]() a jak chce zrobić łatwe dodawanie nowych podstron np. jakiś plik to konieczna jest modyfikacja switcha czy można to w jakiś inny sposób zrobić? Ten post edytował Lejto 6.05.2009, 19:46:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim należy oddzielić strukturę serwisu od treści - struktura to kategorie, podkategorie, natomiast strony HTML to już kwestia modułów - moduł taki (np. galeria) generuje dynamiczną treść i powinien posiadać własny panel administracyjny, dla danej kategorii/podkategorii jest instalowany a używa się go dodając odpowiednie zmienne w szablonie kategorii/podkategorii lub nadpisując już istniejące zmienne.
Podobnie z podstronami - moduł do ich dodawania powinien umożliwiać dodanie kodu HTML+CSS, uploadu i podziału na strony - i to wszystko, bardziej zaawansowane narzędzie to już raczej system artykułów. Adresy do takich podstron u mnie wyglądają np. tak: strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/ - link do podkategorii strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/filmy,przygodowe-1.html - strona 1 strona.pl/filmy/filmy_przygodowe/filmy,przygodowe-2.html - strona 2 itd. Moduł do generowania stron na podstawie adresu pobiera aktualną kategorię, podkategorię, numer strony i wczytuje odpowiednią podstronę razem ze stylami CSS z bazy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:15 |