![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tutaj pewnien problem natomiast posiadam księge gości ma 3 pliki dodaj, pokaz, usun i chcę zrobić plik edycja tzn. chcę aby jeden wpis wczytywał się do pola textarea i żebym mogł go zedytować następnie zapisać. Dziękuje za pomoc wpisy zapisują się w postaci: imie|| nazwisko|| miejscowosc Kod /* dodawanie */
<?php if ($_POST['button'] == "wyslij") { $plik = "db.txt"; if (is_writeable($plik)) { if (!$handle = fopen($plik, "a")) echo "Nie mogę otworzyć pliku..."; if (fwrite($handle, $_POST['imie']." || ".$_POST['nazwisko']." || ".$_POST['miejscowosc']." ") === FALSE) echo "Nie mogę zapisać danych do pliku..."; else echo "Dane zostały dodane..."; fclose($handle); } else echo "Plik nie istnieje lub jest nie do zapisu..."; } ?> <form action="dodaj.php" method="post"> Imię: <input type="text" name="imie" /><br /> Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /><br /> Miejscowość: <input type="text" name="miejscowosc" /><br /> <input type="submit" name="button" value="wyslij" /> </form> /* wyświetlanie */ <?php $plik = "db.txt"; $dane = file($plik); for($i=0;$i<count($dane);$i++) { list($imie[$i], $nazwisko[$i], $miejscowosc[$i]) = explode(" || ", $dane[$i]); } for($i=0;$i<count($imie);$i++) echo $imie[$i]." ".$nazwisko[$i].", ".$miejscowosc[$i]."<br />"; ?> /* usuwanie */ <?php $plik = "db.txt"; if ((isset($_POST['usun'])) AND (is_numeric($_POST['usun']))) { $dane = file($plik); unset($dane[$_POST['usun']]); $f = fopen($plik, "w"); foreach($dane as $linia){ fputs($f, $linia); } fclose($f); } ?> <form action="usun.php" method="post"> <select name="usun"> <?php $dane = file($plik); for($i=0;$i<count($dane);$i++) { list($imie[$i], $nazwisko[$i], $miejscowosc[$i]) = explode(" || ", $dane[$i]); } for($i=0;$i<count($imie);$i++) echo '<option value="'.$i.'">'.$imie[$i]." ".$nazwisko[$i].", ".$miejscowosc[$i]."</option>"; ?> </select> <input type="submit" value="usun" /> </form> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2004 Skąd: z piekla Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ot cała filozofia ![]() Pozdrawiam -------------------- "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy." - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakiś przykład
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:34 |