![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak wprowadzić zmienną do wnętrza klasy? Przykładowo mam klasę UserModel i wewnątrz chce wywołać klasę MySQLConnect, której argumentami są $hostname, $username, $password, które z kolei mam zapisane w osobnym pliku np connect.conf.php? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekazujesz już utworzony obiekt MySQLConnect do UserModel np.
edit: hehehe no i oczywiście szkielet klasy UserModel:
Ten post edytował LBO 3.05.2009, 18:12:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekazujesz już utworzony obiekt MySQLConnect do UserModel np.
czyli pisząc zgodnie z MVC, mam tak: Klasę MySQLConnect (Model DAO) - która jest odpowiedzialna tylko i wyłącznie za połączenie z bazą danych, oraz obsługującą poszczególne zapytania SQL. Klasę UserModel (jeden z Modeli) - która by np zalogować użytkownika musi sprawdzic czy taki istnieje w bazie. Więc gdzie umieszczam to co napisałeś? W kontrolerze? tzn klasie jakiejś akcji ? np UserListAction.class.php ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W miejscu który czyta Twoje pliki konfiguracyjne i na Ich podstawie tworzy odpowiednie obiekty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 7 Dołączył: 8.12.2003 Skąd: Andrychów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze inna metoda to skorzystanie z wzorca registry, ewentualnie singellton.
-------------------- adminvps.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, ja w modelu robię extends AppModel i w AppModel singletonem pobieram to co potrzebuje.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 17.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o jakiś config, do którego dostep możesz uzyskać z dowolnego miejsca w kodzie - możesz stworzyć klasę z statyczną zmienną, do której jednorazowo załadujesz configa np.
Oczywiście to tylko przykładowa klasa, można by ją rozszerzyć. Ten post edytował Procesor 3.06.2009, 19:07:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 12:05 |