![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam małe pytanie. Chce dodać w profilu usera historie zmiany nicków. Jednak mam mały problem. Jak zapisać takie dane w bazie i skutecznie odtworzyć na stronie. Podsunie ktoś pomysł na strukture?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takiej sytuacji mozesz utworzyc kolejne pole w bazie i w przypadku zmiany dodawac do niego poprzedniego nicka np nick|kolejny|jeszcze_starszy , pozniej explodem i wyslwietlasz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jeżeli chcesz dokładną historie to tabelke nową idUser'a nick i data zmiany - imo najlepszy sposób bo często tego nie potrzebujesz a tych zmian też nei jest wiele więc nowe pole w bazie tylko zaśmieci Tobie tabelke użytkownika niepotrzebnymi danymi - (bo nie każdy codziennie zmienia nick'a
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 11 Dołączył: 31.01.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takiej sytuacji mozesz utworzyc kolejne pole w bazie i w przypadku zmiany dodawac do niego poprzedniego nicka np nick|kolejny|jeszcze_starszy , pozniej explodem i wyslwietlasz. Raczej jest to głupi pomysł. Dużo lepszym i czytelniejszym wydaje się (moim zdaniem oczywiście) tworzenie czegoś w rodzaju: id - po prostu id user_id - przypisanie tego rekordu do danego użytkownika old_nick - stary nick date - można to zamiast id, albo bez tego i sortować po id. Oj sorki... nie zobaczyłem, że melkorm napisał o tym samym. ![]() Ten post edytował Pride 3.05.2009, 14:19:11 -------------------- Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:21 |