![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworzę strone na szkolny konkurs (dlatego nie spodziewajcie się rewelacji, a poza tym nie skończyłem jej jeszcze...) i mam problem. Strona śmiga na serwerze elegancko ale w validatorze wyskakuje aż 41 błędów. Niestety nie wiem jak je pousuwać. Jednym z nurtujących mnie problemów jest:
Kod <body background="tlo.jpg" leftmargin="[b]0[/b]" rightmargin="0" topmargin="0" bottommargi I nie wiem o co chodzi. Kiedy zmienię wartość na 1 to błąd dalej jest. jeśli usunę "" to błąd nadal jest. O co chodzi ? adres: www.mefiuu.koon.pl (proszę przepuśćcie ją przez validatora i zobaczycie). Z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował Mefiuu 3.05.2009, 12:16:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Brak deklaracji typu dokumentu (poczytaj o DOCTYPE)
2. Literówki: masz zamykający cudzysłów a brak otwierającego i to w kilku miejscach w samym tagu BODY, dalej nie sprawdzałem Ten post edytował drPayton 3.05.2009, 12:19:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, rzeczywiście brakuje. ale kiedy go dodaję, błąd jest taki sam nadal ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw dodaj (nie widzę zmian pod podanym adresem) potem zobaczymy...
|
|
|
![]()
|
|
zmieniłem, błędów 44...
|
|
|
![]()
|
|
Nadal brak deklaracji typu. Ale i tak poniżej HTML 4.01 nie zejdziesz, a w nim nie ma juz takich atrybutów. Stosuj CSS...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jednym z nurtujących mnie problemów jest: Kod <body background="tlo.jpg" leftmargin="[b]0[/b]" rightmargin="0" topmargin="0" bottommargi I nie wiem o co chodzi. Przecież masz jasno napisane: Kod Attribute "LEFTMARGIN" is not a valid attribute Attribute "RIGHTMARGIN" is not a valid attribute .. itd Takiej sprawy załatwia się obecnie przy użyciu stylów CSS, a nie atrybutów HTML. Poza tym, jak pisał ~drPayton, dodaj DOCTYPE i puść przez walidator jeszcze raz. Ogólnie kod to jeden wielki śmietnik (szczególnie jak na pracę konkursową :|). |
|
|
![]()
|
|
wstawiłem doctype: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
i wywaliło mi 74 błędy. Jakiego doctype'a mam użyć? Co masz na myśli mówiąc : śmietnik? Czy chodzi Ci o ogólny "bałagan" w kodzie? Cóż, jest to konkurs dla 1 gimnazjum więc nikt raczej nie będzie wymagał strony na miarę studenta ^^ a że zaczynam przygodę z projektowaniem www to się uczę. Moglibyście dać mi jakieś wskazówki? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Pisz w XHTML
2. Uzywaj doctype transitional (w3c - doctype) 3. Zastosuj CSS - wlasnie po to masz pisac w XHTML 4. Formatowanie składni naprawdę nie jest tylko dla sztywniaków - tabulator twoim przyjacielem. 5. Mozesz powywalac zbedne puste liniie. Chcesz cos oddzielic? Zastosuj komentarze 6. W3C strzepi sie o duze litery w xhtml - jesli na konkurs to powywalaj. Ja osobiscie przy wklepywaniu eventow js zostawiam sobie oldsqlowe nazwy. Powodzenia i pozdrowienia z podkarpacia ![]() -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
1. A czym się różni XHTML od HTMLa?
2. Czyli do XHTML należy używać doctype transitional? 3. Staram się stosować CSS tam gdzie umiem ale nie wszędzie dam radę... 4. " tabulator twoim przyjacielem " ? nie rozumiem tego, dopiero zaczynam... 5. Komentarze? Czyli dokładniej ? ![]() 6. Czyli pisac małymi literami wszystko ? 7. Dziękuję Ci za pomoc ![]() 8. Pozdrowienia z podkarpacia ![]() edit Poprawiłem dość dużą ilość błędów (ze 190 zostało 28). Okazało się, że serwer na którym miałem stronę też posiada dość dużo błędów. No ale pozostało jeszcze te 28. Niestety nie wiem jak te usunąć. www.mojatibiaots.yoyo.pl (adres chwilowy oczywiście) - czy może ktoś mi powiedzieć czego dotyczą tam błędy? Bo tego "przeforsować" nie potrafię... Ten post edytował Mefiuu 8.05.2009, 14:08:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:20 |