![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Uczę się pisać w PHP. Po kilku działach chciałem w końcu coś samemu napisać.
No i wszystko było fajnie dopóki nie chciałem zrobić rozwijanego menu w formularzu z danymi w tablicy asocjacyjnej. No niby to menu zrobiłem, ale kiedy wybieram opcję, to zamiast pokazania się potem odpowiedniego tekstu np. piłka nożna, to pojawia się wybrana opcja (piłka). Nie mam pojęcia co zepsułem. Proszę o pomoc, ponieważ jestem "żółtodziobem". Oto kod:
P.S To jest testowy kod, który napisałem, gdy zobaczyłem, że coś zepsułem. Niestety, on też dobrze nie działa. Ten post edytował Kwant 3.05.2009, 10:30:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do konca rozumiem co stanowi dla Ciebie problem. Kod ktory napisales wykonuje sie poprawnie.
Jesli chcesz, zeby po wyslaniu formularza pokazal sie tekst z wybranym kluczem tablicy, to zmieniasz linie 12 na: $cowybrano = $klucz;
Ten post edytował gulldarek 3.05.2009, 11:14:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc, ale nadal to nic nie dało.
Tzn. Gdy wybieram w formularzu np. slon, to po wysłaniu formularza wyskakuje slon zamiast slonik. Być może wina serwera... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 15 Dołączył: 13.09.2003 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie, ze wyskakuje slon zamiast slonik, bo:
W formularzu drukujesz pole typu select w nastepujacy sposob: <option value="slonik">slon</option> Po wybraniu tej opcji i wyslaniu formularza zmienna $_POST['opcja'] przymie zgodnie z prawda wartosc "slonik". Nastepnie jedziesz petla po mozliwych wartosciach i sprawdzasz, czy $_POST['opcja'] nie jest przypadkiem rowne kluczowi danego elementu tablicy. $_POST['opcja'] jest rowne slonik, wiec wykonuje sie nastepujacy fragment kodu: $cowybrano = $wartosc; I tu jest Twoj problem, bo jesli chcesz w zmiennej $cowybrano miec "slonik" to jako jej wartosc musisz uzyc zmiennej $klucz: $cowybrano = $klucz; Czyli:
Po wybraniu "slon" i wyslaniu formularza wyswietli Ci sie "slonik". |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje, działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:55 |